Gå til sidens hovedinnhold

11 ungdommer fra Valdres nominert til årets drømmestipend

Artikkelen er over 2 år gammel

Nominasjonene er nå klare, og her kan du se kandidatene.

Valdres: Det er totalt 11 ungdommer fra fire kommuner i Valdres som er nominert i år. Ingen er nominert fra Vang og Sør-Aurdal.

Musikk, teater, sirkus og dans

Kategoriene Valdres-ungdommen stiller med i år er områder dalføret allerede står ganske sterkt i. Les mer om de potensielle stipendmottakerne her, og hva deres drøm er.

Mira Bykova (12) fra Etnedal drømmer om å bli profesjonell slagverker. Hun drømmer om å spille på store scener for å gi publikum glede, og har som mål å komme inn på Talentutviklingsprogrammet på Norsk Musikkhøgskole, et talentprogram for unge musikere mellom 13 og 19 som er kommet langt på sitt instrument. Hennes forbilde er Morgan Simpson, en slagspiller fra Amerika.

Emilie Ødegaard Sæthre (16) fra Nord-Aurdal har som største drøm å kunne utdanne seg som skuespiller, da hun mener at hun ikke kan si hun ønsker å bli profesjonell skuespiller fordi det er så mange måter å være profesjonell på. Drømmen startet da hun så "Mary Poppins" på Folketeateret. Hun ønsker, og har som mål, å studere ved Statens teaterhøyskole. Hun drømmer også om å spille i en musikal på folketeateret. Og om å kunne jobbe med det hun brenner for, og å være ildsjel i den jobben.

Eilif Hellum Noraker (18) fra Nord-Aurdal drømmer om å gjøre scenekunsten til levevei, og å finne en vei der han kan kombinere dans og skuespill. Han har lang fartstid innenfor FRIKAR-universet, blant annet med kulturskolen, toppidrettslinja FRIKAR og i talentutviklingsprogrammet FRIKAR X. Han ønsker utdanning innenfor scene og kunst, å bli med i et dansecrew med høyt nivå, samarbeide bredt og skape egne forestillinger med mange kunstnere, drive undervisning og formidling for barn og voksne i inn- og utland, og være en brobygger mellom norsk tradisjonskultur og verden ellers.

Håkon Håvelsrud Odden (18) fra Nord-Aurdal drømmer om å kunne leve som danser og akrobat. Etter videregående vil han rett ut i livet som danser, der han starter med en utdanning i nysirkus som håndbalanser. Han vil etter hvert skape noe eget som kan vises rundt i verden, og få folk til å forstå at hallingdansen er mer enn bare dans - og at akrobatikk er mer enn bare salto. Han har også en lang bakgrunn i FRIKAR, og håper å kunne leve av det han brenner mest for her i livet.

Frida Leanne Rogn (13) fra Vestre Slidre har spilt cello siden hun var 6 år gammel, og drømmer om å bli profesjonell. For henne spiller det ikke rolle om det blir solocellist, orkestermusiker, kammermusiker eller jobb på kulturskolen. Når hun blir 15 vil hun søke Camp Interlochen, en musikksommerskole i Michigan, USA. Hun har mange spillesteder i Europa på planen i 2019, blant annet Praha, Frankrike, Spania og Wales. Pengene vil gå til utstyr, masterklasser, spilletomer, noter og kurs. Celloen er hennes beste venn, og har til og med et eget sete på flyet.

Sigrid Warberg Vestheim (18) fra Øystre Slidre begynte å synge klassiske sanger i 2015, og likte hvordan stemmen kom frem i de klassiske sangene. Hun drømmer om å kunne satse på musikken, og at det er få som driver med sjangeren i Valdres gjør henne enda mer motivert. Hun sang i kor fra 5-års alderen og begynte å synge solo fra hun var syv. Hun spiller også piano og gitar, og er glad hun kan kombinere sang og musikk i dag. Hun vil fortsette å ta timer til sangpedagog om hun vinner stipendet, og et skrivekurs for å lære å skrive egne tekster.

Espen Austdal (18) fra Øystre Slidre har gitar som hovedinstrument, og sammen med sangen er dette han dedikerer all sin tid til. Han spiller i The Rebels. Drømmen er å gjøre det samme som hans forbilder har gjort: skape musikk som folk kan kjenne seg igjen i, og ha en tilknytning til. For Espen er følelser eksistensielt i musikken, og han vil folk skal kunne kjenne på sorg og glede gjennom hans tekster og melodier. Han skal studere til høsten, og skal drive med musikk for fullt. Drømmestipendet kan hjelpe han til å betale studier innen faget for å oppfylle hans drømmer.

Håkon Aasen (19) fra Øystre Slidre begynte å danse halling da han var ni, og har utvidet folkedansrepertoaret siden den gang. Han har bakgrunn fra FRIKAR som både elev og instruktør, og underviser nå i Øystre Slidre kulturskule og leder aktiviteter på Beitostølen Helsesportsenter. Han drømmer om å kunne utvikle seg i dansen, og konkurrere mot de beste halingdanserne i landet. Det krever mye tid og øving ettersom nivået blir høyere og høyere, og han tror stipendet vil komme godt med når det kommer til å kunne delta på samlinger og kurs. Han vil også bli en bedre instruktør i dansen, da det er noe han får mye glede av.

Julian Finnbråten Steinsrud (17) fra Øystre Slidre går på Toppidrett FRIKAR og ble inspirert da han så Alexander Rybak opptre med FRIKAR under Eurovision Song Contest i 2009. Julian er fast bestemt på at det er dans han skal drive med som voksen. Fram til ifjor visste han ikke noe konkret om hvilken dans han ville satse på. Først ville han bli best i Norge innen folkedans, og å reise verden rundt å vise de stolte tradisjonene Norge har å by på. Men i møte med en liten syrisk gutt under et folkemusikktilbud han var gjesteinstruktør på, og knyttet møtet opp med sin egen oppvekst og hvordan dansen ble et utløp innenfor visse grenser, oppsto tanken om å kunne utvikle noe i form av dans som terapi for barn med traumatisk barndom. Med midler fra Drømmestipendet vil Julian ta kurs og studier i terapi og psykologi, og utvikle seg selv som danser.

Silje Brekke Veltun (16) fra Øystre Slidre er musiker og drømmer om å stå på en stor scene framfor et stort publikum, og framføre sine egne verk. Hun har sunget hele livet, og har bygd på de musikalske ferdighetene med piano og gitar. Hun vil skrive norske sanger som får publikum til å skape sine egne historier og tanker når hun fremfører dem. Hennes store idol er Eva Weel Skram, og Evas låter får Silje til å gråte, le og smile. Det er Siljes drøm, å gi de samme gavene til folk med hennes egne tekster.

Erika Hoffman (17) fra Øystre Slidre spiller klassisk piano, og hennes drøm er å kunne være til inspirasjon for andre unge som synes klassisk piano virker kult - og på den måten rekrutterer nye eller får eksisterende musikere til å fortsette med den klassiske musikken. Hun sier det er viktig i dagens samfunn, der pop-musikken rår og utdateres like fort som den kommer, at de eldre musikkformene tas vare på. Erika ønsker å sette i gang et lite eget prosjekt der hun transkriberer lokale folketoner til pianomusikk. Dette krever nye kunnskaper og ferdigheter som hun ennå ikke har tilegnet seg. Derfor vil hun bruke stipendpengene til å både oppsøke kilder innenfor folkemusikken lokalt, men også pianister/komponister som har erfaring med det. Slik vil hun få folkemusikere til å åpne øynene for klassisk musikk og omvendt.

Kommentarer til denne saken