NORD-AURDAL: Vanligvis er det foreldrene for 6. klasse ved Nord-Aurdal barneskole (NABS) som danner 17. mai-komiteen når nasjonaldagen skal feires. På grunn av og usikkerheten rundt koronasituasjonen og smittefaren, meldte årets sjetteklasseforeldre i fra at de ikke kunne ta på seg ansvaret for arrangementet.

Ny 17. mai-komite

En ny komite ble raskt stabla på beina. Den består av kultursjef Renate Remme Øverseth, kulturkonsulent Lars Isaksen Jemterud, Jostein Enger fra den opprinnelige 17. mai-komiteen (foreldre for en sjetteklassing), Eskil Joplassen, også ansatt i Nord-Aurdal kommune og Kjell Einar Kana. Sistnevnte er i ferd med å sette sammen et filmteam med både profesjonelle og amatører som skal hjelpe til med sendinger i løpet av nasjonaldagen.

Denne komiteen bestemte raskt at de måtte finne på noe som erstattet det tradisjonelle folketoget. Løsningen ble en bilparade gjennom kommunen.

Sendinger fra dagen vil bli sendt live på internett og blir tilgjengelig for alle med digital løsninger som smarttelefon, smart-TV, PC og nettbrett. Kana stiller med kamerar som "går både til lands og i lufta med", som det heter i eventyret. Og det er akkurat det komiteen ønsker, at årets feiring skal bli et eventyr som alle husker.

Digital feiring

Renate Remme Øverseth forteller at de har fokusert på mulighetene i stedet for begrensningene for årets 17. mai-arrangement. Når folk ikke kan feire sammen som de pleier, må en forsøke å gjøre nasjonaldagen tilgjengelig for innbyggerne på en annen måte. Målet ble en digital feiringen som skal nå ut til folket, og at nasjonaldagen fortsatt skal være en dag der unger settes i fokus. Dette blir blant annet markert ved at den årlige tegnekonkurransen for elevene i 6. klasse ved NABS blir gjennomført. Et utvalg av disse tegningene blir hengt opp på rekkverket på Fagernes-brua, forteller Jostein Enger.

Bilparade

I år blir altså folketoget, på grunn av smittefaren, erstattet av en bilparade. Lars Isaksen Jemterud sitter i styret for Valdres Gatebil som kom med ideen til paraden. Han har allerede avtalt at de stiller opp med sine biler, og mobilisert bilfolket i Valdres til være med å gjøre dagen til en uforglemmelig nasjonaldag.

Jemterud ønsker at folk pynter kjøretøyene i anledning dagen. Han forteller at han allerede har vært i kontakt med Amcar Valdres, og personer fra Valdres Veteranvogners Venner. I tillegg stiller russen med sine kjøretøy, og paraden blir også åpen for barnefamilier. Alle som ønsker å delta, må melde seg på med antall køretøy og personer, så vil arrangøren så langt det lar seg gjøre legge til rette for at flest mulig får blitt med.

Her er linken for påmelding til paraden 17. mai:

https://forms.gle/CE4rfJLf5PGKukvz6

Kjøreruta

Bilene som skal delta i paraden møter opp på Leira, der det blir oppstilling rundt 12.00. Klokka 13.00 blir det allsang av nasjonalsangen, og like etterpå setter lederbilen seg i bevegelse.

Ruta blir fra Leira, til Aurdal, ned til Vestringsbygda og videre langs vestsida av Strandefjorden til Ulnes, tilbake over Ulnesbrua, gjennom Strand og Fagernes før de ender opp på Leira igjen.

Turen er beregna å ta omtrent to timer, og Isaksen Jemterud avslører at det blir flere kreative innslag under vegs. Han oppfordrer folk til å stille opp langs ruta - men holde foreskrevet avstand til hverandre på grunn av smittefaren - og være med å sette farge på paraden. De som bor langs ruta, kan også pynte/dekorere nærområdet, gjerne noe lignende det en ser på TV i forbindelse med Tour de France, da paraden også blir filma fra lufta ved hjelp av droner.

Live-sendinger

Kjell Einar Kana understreker at det blir to sendinger fra feiringen i løpet av dagen. Først blir det sending fra paraden, den starter litt før klokka 13.00, mens bilene stiller opp, og sender så livehele paraden.

Neste sending blir klokka 19.00. Den vil inneholde både direktesending fra arrangement som skjer på kvelden, men også inneholde opptak fra det som har skjedd tidligere på dagen.

I tillegg vil avisa Valdres legge åpent ut på framsida si fra de arrangementene som avisa dekker i løpet av dagen. Blant annet blir det innslag med alle ordførerne i dalen, forteller ansvarlig redaktør Ivar Brynildsen.

17. mai-komiteen understreker at årets arrangement selvfølgelig er godkjent av både politi og kommuneoverlegen.