Gå til sidens hovedinnhold

22% flere norske turister i Valdres i juli - håper flere fortsetter utforskningen av Norge og fjellet i den kommende, fargesprakende sesongen

SSBs gjestedøgnstatistikk viser en gledelig økning i antallet norske besøkende til Valdres i juli måned.

VALDRES: Denne økningen sørget for at regionen havnet omtrent på samme nivå totalt sett som i juli 2019, til tross for at antallet utenlandske gjestedøgn, ikke overraskende, ble redusert med hele 86 % i samme periode, skriver Visit Valdres i en pressemelding.

Håpet på kompensasjon

– I Valdres har vi normalt en 75/25 fordeling mellom norske og internasjonale gjestedøgn i juli, og vi håpet i det lengste at flere norske besøkende denne sommeren skulle kompensere for manglende besøk fra land som Tyskland, Nederland og Sverige. Vi gleder oss over at dette totalt sett ble innfridd, sier reiselivssjef i Visit Valdres, Merete Hovi.

Reiselivet er en av de næringene som ble hardest rammet av koronapandemien. Innføringen av smitteverntiltak, reiserestriksjoner og hytteforbud førte til at det meste måtte stenge ned, og dette skjedde på et tidspunkt der den beste delen av vintersesongen gjensto. Det var derfor en stor spenning knyttet til hvordan sommersesongen skulle bli.

Grønt lys

15. mai kom det oppdaterte råd for ferie- og fritidsreiser i Norge der statsministeren anbefalte folk å planlegge for Norgesferie i år.

– For vår del var dette «grønne lyset» for fritidsreiser i Norge veldig viktig, for det ga oss i alle fall en viss optimisme for sommersesongen, forklarer Hovi. I en normal sommersesong har vi allerede mellom 75 – 80 % norske tilreisende i Valdres. Målet ble derfor å klare å få enda flere nordmenn til å komme til oss. Valdres har mye å by på om sommeren og juli og august er våre desidert sterkeste turist-måneder gjennom hele året, sier Hovi.

Positiv opplevelse

Sommeren 2020 ble alt i alt en positiv opplevelse for store deler av næringslivet i Valdres. Flere bedrifter kunne melde om både besøks- og omsetningsrekorder i løpet av fellesferieperioden. I Øystre Slidre og Beitostølen økte antallet norske gjestedøgn med hele 33 % i forhold til juli i fjor, og kan samlet sett vise til en vekst på 12%. Det er heller ingen tvil om at deltidsinnbyggerne i mye større grad benyttet sin fritidsbolig som base. Dette gjenspeiler seg i de gode tallene handelsnæringen nå kan vise til.

– Etter måneder med mye usikkerhet og stengte dører, var det godt å kunne ta imot gjester igjen. Det ble en følelse av normalitet, selv om det var nye rutiner og hensyn å ivareta for å sikre forsvarlig smittevern. Næringslivet i Valdres har stått på og vært dyktige til å få gjestene til å føle seg både trygge og gitt de mange gode opplevelser. Jeg har tro på at enda flere nordmenn har oppdaget Valdres denne sommeren og har lyst til å komme tilbake for å utforske enda mer av vår region.

Les også

Beitostølen topper lista i juli over økning i antall gjestedøgn i Innlandet. Det merkes også i butikkene

Nyt usikkerhetsmoment

Men nå står høsten og vinteren for tur, og igjen kommer usikkerheten om hvordan fremtiden vi se ut. Kurs- og konferansemarkedet er begrenset, flere og flere land blir merket med rødt som betyr færre utenlandske gjester i midt-ukene, og i tillegg er flere av de store festivalene og arrangementene avlyst.

– Koronapandemien utgjør fremdeles en felles og uforutsigbar trussel som henger over oss og som raskt kan snu opp ned på hverdagen vår. Vi er alle avhengig av at smittespredningen holder seg på et minimumsnivå. Først og fremst for å unngå at folk blir syke, men også for å unngå at det innføres nye restriksjoner og reiseforbud som igjen påvirker næringslivet, sier Hovi.

– Vi har allikevel tro på at høsten, spesielt helgene og høstferieukene, kan bli bra og at flere nordmenn enn før blir fristet til å oppleve det som egentlig er den fineste tiden i fjellet med all sin fargeprakt, avslutter reiselivssjefen.

Kommentarer til denne saken