Akkurat nå rakner det for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet er i djup krise. Nå er spørsmålet om det holder helt inn til stortingsvalget for partileder Jonas Gahr Støre.

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.De siste meningsmålingene viser en stadig nedadgående trend for Ap. I ei meningsmåling i Klassekampen og Nationen nylig ble partiet målt til 17,5 prosent. Målinga blir omtalt som «katastrofemåling» og «sjokkmåling». Det ser ikke ut til å ville ta slutt for Støre og folka hans, og nå går også krangelen om målinger, politikk, resultat og Støres posisjon for åpen scene.

At det da kommer fram at Støres egne rådgivere er arkitektene bak en kronikk fra tidligere LO-leder Yngve Hågensen der han gir støtte til Støre, blir bare nok et eksempel på hvor dårlig stelt det er i partiet for tida. Flere peker også på byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, som en mulig ny partileder. Johansen har stått fram som en tydelig leder for hovedstaden under koronasituasjonen.

Men akkurat nå rakner det for Arbeiderpartiet. Når spørsmålet om ledervalg kommer opp i et valgår, og bakgrunnen er en historisk lav oppslutning, er det rett og slett krise for et parti som i flere tiår har vært landets største parti.

Ikke minst rakner det for Ap i distriktene. Senterpartiet henter flest stemmer fra Ap, og vinner – om vi skuer til meningsmålingene – bastion etter bastion i Distrikts-Norge. Senterpartiets vekst er nesten synonymt med Arbeiderpartiets fall siden 2017. Sp vokser i Nord-Norge, på Vestlandet og i Innlandet. Tradisjonelt røde områder blir farget Sp-grønne. Bonden og nestleder Bjørn Skjæran som skulle bli partiets distriktspolitiske alibi, er fremdeles ganske ukjent for folk flest.

Foreløpig ser det ut som at Støre vil føre partiet sitt til et særdeles dårlig valgresultat, men likevel vinne valget. Høyres mantra om «kaos på rødgrønn side» framstår likevel mer og mer tydelig. Om det er nok til å sikre at Erna Solberg og Høyre får fortsette i regjering, er ikke så sikkert. Samarbeidspartiene lider av regjeringsslitasje, og støtteparti Frp har heller ikke klart å løfte seg nevneverdig etter regjeringsexiten. For regjeringa er det likevel en seier at Solberg personlig er dobbelt så populær mellom velgerne som statsminister kandidat, enn Støre.

Støres upopularitet kan bli Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums sterkeste kort for å kapre statsministerstolen. Vedum framstår, som Solberg, med et klart og tydelig politisk budskap, der Støre famler og roter seg vekk i egen ordbruk. Det må han slutte med, skal han ha håp om å bli statsminister.

Kommentarer til denne saken