Gå til sidens hovedinnhold

– All innsats er viktig, og alt er bedre enn ingenting

Lørdag ble Strandrydderuka sparket i gang. I den anledning er også Valdres skodd for at frivillige kan plukke stort og smått av søppel i nærmiljøet.

For abonnenter

VALDRES: Aksjon AQUA – Reine Vatn i Valdres er inititativtakeren bak den lokale Strandrydderuka.

– Denne uka arrangeres det nasjonal strandrydderuke. Dermed ønsker vi at land og strand i Valdres også skal få en liten opprensking, og at rusk og rask skal ryddes vekk, sier prosjektleder Lene Hovi.

Det er Valdres Friluftsråd, Valdres Kommunale Renovasjon, Naturvernforbundet i Valdres, DNT Valdres og Valdres Natur- og Kulturpark som står bak Aksjon AQUA.

Tilrettelegger

Aksjon AQUA tilrettelegger og motiverer for frivillig innsats under Strandrydderuka. I tillegg setter gruppa inn egnet personell og utstyr for større, og mer krevende, ryddeaksjoner.

Les også

Aksjon Aqua med ryddeaksjon ved Shell og Vesleøya på Fagernes. Fant 40 dekk på ei økt og 205 kg søppel på neste

– Selv om det heter strandrydderuka rydder vi overalt, sier prosjektkoordinator Torkjell Haugen.

Haugen forteller at det er mye søppel å finne dersom man leter.

– Strandrydderuka handler om å bli oppmerksom på avfallet rundt seg, og vi i Aksjon AQUA ønsker å tilrettelegge for at søppelet skal fjernes og leveres til riktig sted. Det er som regel mye å plukke langs skoleveien, sykkel- og gangveier, i skogholt, parkeringsplasser og ved arbeidsplasser.

Les også

Valdres Natur og Ungdom aksjonerer for «Klimasøksmål Arktis»: – Vi skal ha en lysmarkering på Skiferplassen tirsdag, forteller 16 år gamle Sina-Alida Van Veen-Skattebu

Alle monner drar

– All innsats er viktig, og alt er bedre enn ingenting, konstaterer Haugen. Det er like viktig å få vekk små plastartikler som de større tingene. Filosofien vi jobber etter er at mye søppel på avveie havner i vannet, det ønsker vi å unngå. Derfor arrangeres denne uka.

Finner mye forskjellig

De siste to årene har samarbeidet Aksjon AQUA ryddet over fem tonn søppel gjennom strandrydderuka.

I anledning ryddedugnaden har det blitt plassert ut konteinere i alle valdreskommuner så det skal være lett å kvitte seg med søppelet man finner. I tillegg bidrar Aksjon AQUA med ryddeutstyr.

– Når vi er i gang med å rydde finner vi alt mulig rart, men det er veldig mye tomflasker, brusbokser og ølbokser, sigarettsneiper og snus, dekk og poser som ligger strødd om i nærmiljøet, sier Hovi.

– Jeg var akkurat ute med arbeidsplassen og plukket i lunsjen, og jeg anslår at vi fant rundt 35 kilo, bare i nærmiljøet.

– Ta med idrettslaget, venninna eller familien og plukk det du finner av søppel rundt deg, oppforder Hovi avslutningsvis.

Les også

Oppfordrer innbyggerne til å bidra med vårrensk i nærområdene – og etterlyser gode ideer

Kommentarer til denne saken