Fagernes/Oslo: André Aasheim vokste opp på Fagernes, et steinkast fra ungdomsskolen. Han er sønn av Arve og Annikken Aasheim. Arve var lensmann i Nord-Aurdal i mange år og André gikk omtrent i samme fotspor, med befalsskole i Stavern og tjeneste som militærpoliti. Siden ble det jobb i Tollvesenet. Søsteren Siv var året eldre og ble politi.
Fra Karjolen til Oslos utesteder
André var fysisk godt rustet og fikk seg helgejobb i ungdommen som dørvakt på Karjolen. Det var et yrende uteliv i helgene på Fagernes, med flatfyll og til tider mye bråk. I sterk kontrast til hvordan bygdebyens uteliv har endret seg de siste tiårene.
– Jeg fikk opplæring i konflikthåndtering der og det var min inntreden til utelivet. Jeg likte det og fortsatte med slik helgejobbing også etter at jeg flyttet fra Fagernes. Så i 2004 så valgte jeg å satse på eget selskap og startet Public Security. I stedet for å formidle kompiser som dørvakter, så kunne jeg like godt starte et firma selv. Dette drev jeg ved siden av jobben min i Tollvesenet ett år, før jeg valgte å satse fullt og helt. Da sa jeg opp jobben i Staten, forteller André.
Han gjorde raskt karriere i et pulserende uteliv i Oslo og i 2007 hadde Finansavisen en større reportasje om André Aasheim, prydet over hele forsida som «Nattens Gudfar», den som bestemmer hvem som kommer inn og ikke ved utestedene i hovedstaden.
Permitterte alle 83
– Det har alltid vært stor flow og omsetning i selskapet og jeg har hatt det bra. Per nå har jeg 83 permitterte i deltidsstillinger, men opp gjennom årene siden 2004 så har jeg hatt over 500 ansatte – om jeg teller opp alle. Det baserer seg på helgearbeid, men alle disse har jeg signert kontrakt med, sier André.
Vi tar en kaffe på Lunsjbaren. André har god tid. Det nærmer seg ett år ute jobb, mer eller mindre. Da har han tid til å bo noen dager på Fagernes eller besøke datteren Mathea (14) i Ålesund.
– I 2019 så var omsetningen i november og desember på 850.000 kroner. I fjor på samme tid var den bare 3.000 kroner. Det sier vel sitt. Det er ikke mye å gjøre for tida og en kan vel ikke si at denne felles «dugnaden» for å bekjempe koronaviruset slår likt ut. Det går hardt utover oss som driver privat næringsvirksomhet. Heldigvis hadde jeg en del oppsparte midler, men det blir i overmåte mange fridager, sier han og smiler.
– Det som berget meg, er at mine ansatte er timeansatte. Jeg måtte dekke utgiftene første helga, men så var det stopp, legger han til.
Bruker kjeften lengst mulig
André Aasheim er ingen smågutt. 120 kilo er ikke lett å dytte på.
– Jeg gikk en del langrenn, men etter hvert så begynte jeg å bygge muskler, spesielt i Forsvaret da. Det kommer godt med i nærkamp. Det er for dumt om det skjer noe og du bare må stå og se på. Men, vi bruker jo kjeften så langt det går. Jeg lærte mye på Karjolen i sin tid, men i Oslo var det mer gjenger. Så handler det om å ta med seg de folka du har lyst til å gå i krigen med, for å så i det sånn. Jeg annonserer ikke på Finn, men det går mye på bekjentskaper, forteller han.
Så har også næringa han arbeider i, endret seg mye.
– Da jeg startet, gikk det i post-it lapper og manuelle rapporteringssystemer. Nå er det elektronisk loggføring. Det skal skrives vaktrapporter, og har det skjedd noe, så skal dette føres opp. Om det har vært trusler eller hendelser. Det må dokumenteres så godt at det kan stå seg i en rettssal. Men, dokumentasjonen gjøres enkelt med mobilen. Søndagene bruker jeg til å lese alle logger og vaktrapporter, sier han.
Tøffere konkurranse
Konkurransen i næringa har blitt tøff, med flere og større sikkerhetsselskapet innen samme bransje, slik som Securitas.
– De er store og kan dumpe prisene. Men, jeg har et stort kontaktnett og folk vet at når de ringer til oss i Public Security, så er det meg de treffer. Det er en fordel. Så har jeg arbeidet i bransjen i mange år. Utelivssteder har kommet og gått, men jeg kjenner mange. Dette går på tillit og folk vet hva de får når de leier inn oss, sier han.
– Jeg kjenner også mange både i politiet, PST og eskortetjenesten for Kongefamilien. Det hender at vi er leid inn ved slike anledninger også, legger han til.
Og, det har vært mange kjendiser.
– Vi har hatt sikkerhetsopplegget for alt fra Miss Norway-konkurranser til filmstjerner og konsernsjef i DNB Rune Bjerke og hans følge. Så har vi hatt ansvar som dørvakter på restauranter fra alt fra kjente Bølgen og Moi til Michaels og Horgans, forteller han videre. Lista er lang, mye har han dokumentert på sosiale medier. Det er en god CV for dem som må vite om bakgrunnen hans.
Så lysere ut
12. mars i fjor stengte Norge ned på grunn av koronapandemien. Da var det også full stopp for Public Security.
– Det så lysere ut i mai og 17. mai ble en test. Dessverre var det ikke alle som var like flinke til å følge opp koronarestriksjonene, så det gikk ut over oss alle. Så var det åpent en god stund i sommer, men så ble vi fullt nedstengt igjen fra 7. november. Så får vi se da, hvor lenge det går. Jeg har ingen inntekter, men heller ikke de største utgiftene, annet til meg selv. Dagpengene fra NAV vet vi jo hvor mye er, sier han og smiler.
Han får iallfall tid til å være sammen med mora, Annikken (74). Pappa Arve gikk bort i 2015, og ble bare 70 år gammel. Så har han Mathea på 14, som han besøker i Ålesund, så ofte han kan.
– Det er flott i Valdres. Søsteren min har også hytte her, så vi tar ofte turen hjem igjen, sier han.
Det er tjue blå ute, sola skinner og det er langt til mørke netter og utelivet i Oslo. Ei pause som har vart i elleve måneder.