Ånon (15) «rocker» ved langeleiktradisjonen

Ung rockehelt: 15 år gamle Ånon Sørnæs Bakkjen fra Oslo har fått mye oppmerksomhet for sine strengeferdigheter og er festivalaktuell i Valdres for tida.

Ung rockehelt: 15 år gamle Ånon Sørnæs Bakkjen fra Oslo har fått mye oppmerksomhet for sine strengeferdigheter og er festivalaktuell i Valdres for tida.

Artikkelen er over 1 år gammel

Ånon Sørnæs Bakkjen er den noe uvanlige kombinasjonen ung rockehelt og langeleikspiller. Forrige uke personifiserte 15-åringen fra Oslo djevelen sjøl under Hilme-stemnet. På lørdag spiller han med bandet Orions Belte på Vinjerock.

DEL

FAGERNES: – Jeg bare fant ut at nå er jeg lei av halling, så på Strunkeveko neste år skal jeg prøve langeleik i stedet, forteller 15-åringen om hvordan han først begynte å spille langeleik for to år siden.

Med en far som er en kjent skikkelse i folkemusikkmiljøet – de seinere åra som ansvarlig for booking og programutvikling ved Riksscenen i Oslo – er hele familien hvert år faste gjester på Jørn Hilme-stemnet, og deltakelse på Strunkeveko er en selvfølge.

– Det er et strengeinstrument, og jeg har spilt veldig mye strengeinstrument, så bare i det lå det noe jeg visste jeg likte. Jeg hadde Marit (Karlberg, journ.anm.), hun i Sudan Dudan, som instruktør det første året, fortsetter Ånon, som har spilt ukulele siden han var tre år gammel og så vidt begynte å prøve seg på gitar som sjuåring. Allerede som femåring figurerte den unge strengekunstneren, som har flere gamle rockehelter som forbilder, i rikspressen som «Norges yngste AC/DC-fan».

Røine-«leik» på Rockefeller

Langeleikspillinga fikk han imidlertid ikke umiddelbart holdt ved like etter at han først begynte å traktere tradisjonsinstrumentet.

– Jeg hadde jo ingen langeleik. Den langeleiken jeg har nå er egentlig lånt, men ikke si det til Niels (Røine, journ.anm.), for da kanskje han kommer på det. Det er en prototype av en el-langeleik Røine-brødrene utvikler. Den har gitarbunn og greier, forklarer 15-åringen, som i seinere tid så visst har tatt igjen for manglende langeleikspill.

Moderne vri: Ånon Sørnæs Bakkjen med den elektriske Røine-«leiken» i Jørn Hilme-stemnets festforestilling «På Pynté» i kulturhuset på Fagernes forrige torsdag.

Moderne vri: Ånon Sørnæs Bakkjen med den elektriske Røine-«leiken» i Jørn Hilme-stemnets festforestilling «På Pynté» i kulturhuset på Fagernes forrige torsdag.

Den nevnte Røine-«leiken» har han nemlig opptrådt med både under bransjefestivalen Bylarm, der Universitas i etterkant utnevnte ham til «rockens reddende engel», på riksdekkende TV i NRKs «Trygdekontoret» med The Stooges-låten «I wanna be your dog» og på Rockefeller i Oslo som oppvarming for Turbonegro i løpet av fjoråret.

– Jeg skulle spille djevelen

Forrige gang Ånon tok den elektriske langeleiken i bruk var i kulturhuset på Fagernes under Jørn Hilme-stemnets festforestilling «På Pynté».

– Jeg fikk bare vite at det var kommet en forespørsel om et bestillingsverk, og at de ville at jeg skulle spille djevelen der, så jeg tenkte: «Hvorfor ikke!», forteller 15-åringen om hvordan han endte opp som gjestespellemann i Hilme-produksjonen.

Det gikk langt fra pyntelig for seg da Ånon Sørnes Bakken innhylla i rødt lys, utstyrt med el-langeleik og med mørke solbriller på, sto for et realt stilskifte i den langeleikhyllende Hilme-produksjonen «På Pynté» for et nesten fullsatt på Fagernes torsdag kveld. Øvrig langeleiktraktering var det søskenduoene Oddrun og Gunvor Hegge og Ole og Knut Aastad Bråten som sto for, mens Anita Vika Langødegård og Håkon Aasen sørga for dans i festforestillinga.

– Det var en idé om at jeg skulle lage et støybilde som introduserte meg, og så skulle jeg spille en slått jeg hadde spilt før. Det gikk ganske greit på første forsøk egentlig, men aller best under premieren.

Spiller på Vinjerock

Bare dager etter den bejubla festforestillinga, venter et nytt festivaloppdrag i Valdres for unggutten som har gjort seg bemerka for sine strengeferdigheter. Lørdag ettermiddag spiller 15-åringen, som i utgangspunktet har gitar som sitt hovedinstrument, sammen med instrumentalgruppa Orions Belte på Vinjerock på Eidsbugarden.

– Jeg skal spille med et slags psykedelisk prog-«nesten»-rockband, som er litt gamle og slappe. De skal spille noen av låtene mine, og jeg spiller én av deres, forteller Ånon, som for øvrig også har sitt eget band, Hayeminol.

– Strengeinstrumenter er det som passer for meg. Gitar spesielt er en perfekt kombinasjon av perkusjon med høyrehånda – jeg spiller også trommer og bass – og komp med venstrehånda. Du kan gjøre det meste med instrumentet – du kan spille rytmer på mange flere forskjellige måter enn du kan på et piano for eksempel, avslutter han engasjert og gestikulerende.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken