VALDRES/NORGE: Totalt anslår Landbruksdirektoratet at rundt 2,3 millioner kubikkmeter skog ble skadet under stormene 19. november 2021, samt januar og februar i år.
Til nå er vel 1 million kubikkmeter hentet ut, og jobben med å rydde opp etter stormenes herjinger fortsetter til snøen kommer.
Ut fra signaler som næringsaktørene har gitt til Landbruksdirektoratet, har de grunn til å tro at ytterligere 250.000 kubikkmeter vil bli ryddet i perioden fra september til og med november.
– Ut fra de tallene vi ser nå, regner vi med at 1.325.000 kubikkmeter kan være tatt hånd om når vinteren kommer, sier seksjonssjef Trond Svanøe-Hafstad i Landbruksdirektoratet.
– Gjennom de ni månedene som har gått siden stormen i november har skognæringa gjort en formidabel innsats, det gjelder alle som har vært involvert i opprydninga. Hogst og framkjøring av stormfelt skog er langt mer krevende enn hogst av stående skog, fortsetter han.

Er på tå hev: – Vi gleder oss ikke over situasjonen
25 prosent blir trolig aldri rydda
Anslaget til Landbruksdirektoratet på 2,3 millioner kubikkmeter skadet skog, er basert på innmeldte og takserte stormskader til Skogbrand.
Skogansvarlige i de hardest ramma kommunene anslår at i underkant av 25 prosent av den stormskadde skogen aldri vil bli ryddet opp. Dette er skog som enten er helt utilgjengelig, ligger spredt eller ligger i verna områder.
Ut fra dette kan man altså at omkring 1,8 kubikkmeter bør ryddes opp, skriver Landbruksdirektoratet på sine heimesider.
I beredskap
Stormen 19. november i fjor og følgende stormhendelser vinteren 2021–2022 førte til store vindfall i Innlandet, Oslo og Viken og Vestfold og Telemark.
Landbruksdirektoratet har etter dette hatt månedlige møter med skognæring og berørte statsforvaltere for å få en felles situasjonsforståelse, følge med på situasjonsutviklinga og vurdere tiltak og løfte problemstillinger.
En felles risikovurdering er gjennomført i hvert møte, og fokuset har vært å redde verdier, hindre billeoppblomstring og sikre foryngelse, skriver Landbruksdirektoratet.

Aleksander (31) ser ingen ende på ryddejobben: – Hvis det ikke kommer mer ressurser, vil det ta flere år å få rydda opp i dette
