Apotekene med tiltak mot hamstring av medisin

BEGRENSER SALGET: Apoteken har fått nye retningslinjer for utlevering av medisiner. Disse skal hindre at folk hamstrer mddisiner. Hos Vitus Apotek på Fagernes Kjøpesenter ser vi fra venstre: Dobrila Bibic, Gunn Steinfinsbø og apoteker Knut Nicolai Bjørgo i bakgrunnen.

BEGRENSER SALGET: Apoteken har fått nye retningslinjer for utlevering av medisiner. Disse skal hindre at folk hamstrer mddisiner. Hos Vitus Apotek på Fagernes Kjøpesenter ser vi fra venstre: Dobrila Bibic, Gunn Steinfinsbø og apoteker Knut Nicolai Bjørgo i bakgrunnen. Foto:

De siste dagers panikkartede handel av både dagligvarer og medisiner har ført til at apotekene har fått nye retningslinjer for utlevering av medisiner. Dette gjelder både reseptpålagte medisiner og reseptfrie.

DEL

VALDRES: I forbindelse med at en del folk har fått overdreven kjøpelyst på det meste, var det før helga stor pågang både i dagligvarebutikkene og ikke minst apotekene. For å sikre at alle skal få den medisinen de trenger, gikk Statens legemiddelverk i går ettermiddag ut med nye retningslinjer til apotekene for utlevering av medisiner. Dette for å hindre hamstring.

Tre apotek-kjeder i Valdres

I valdres er det tre apotekkjeder. På Valdrestunet i Bagn driver Ditt Apotek. På Leira finner vi Apotek 1 og på Fagernes finner vi to avdelinger av Vitus Apotek. Disse to er sjølstendige avdelinger. På Fagernes Kjøpesenter er det apoteker Knut Nicolai Bjørgo som driver, mens apoteker Christin Nupen Hansen leder avdelingen i Coop-bygget.

Vis solidaritet

Apoteker Knut Nicolai Bjørgo forteller at retningslinjene i all enkelhet går ut på at folk bruker fornuft og ikke kjøper mer enn de trenger. Hvis folk viser solidaritet og tenker at også andre kan ha bruk for denne medisinen, vil alle kunne få det de trenger.

– Det er mulig at noen apotek kan gå tom for enkelte varer, men da finnes det andre merker med samme virkestoffer som godt kan erstatte disse, forteller Bjørgo.

Han opplyser også at de har satt opp "kjøreregler" for hvor mange kunder de har lov til å ha inne i apoteket samtidig for å unngå fortetta samling av kunder. Reglene for å holde god avstand til hverandre gjelder selvfølgelig.

Bjørgo forteller videre at de store legemiddelgrossistene har en god del medisin på lager, men at noe også må importeres fra utlandet.

Unngå hamstring

Hos Vitusapotek Valdres på Coop-bygget forteller apoteker Christin Nupen Hansen de samme reglene gjelder hos dem.

Norske legemiddelmyndigheter ønsker ikke at apotekene skal gå tomme for medisiner og gjør fortløpende tiltak. Et eksempel er at kunder som bruker enkelte grupper legemidler nå bare kan få utdelt medisin for en måned av gangen. Listen over hvilke medisiner dette gjelder oppdateres stadig. For andre legemidler gjelder regelen om maks 3 måneders forbruk og det skal gå 2,5 måned mellom hver utlevering.

Apotekene oppfordrer derfor folk til å vente med å hente ny medisin til de har igjen omtrent 14 dagers forbruk. Nupen Hansen understreker viktigheten av at folk som har mistanke om at de er syke ikke oppsøker apotekene sjøl. Dette fordi ansatte ikke må bli smitta og syke. Det er viktig at apotekene har bemanning til å gi folk den medisinen de trenger. Derfor har de blant annet hengt en plakat på utsida av apoteket med informasjon om at de tomme for Antibac. Folk som ønsker å kjøpe dette, slipper da å gå inn på apoteket og spørre etter produktet. Nupen Hansen er usikker på når de får inn igjen dette produktet.

Roser kundene

Generelt sett synes Christin Nupen Hansen at de aller fleste respekterer de nye smitteverntiltakene som gjelder i apoteket. I tillegg til begrensing av antall kunder samtidig inne i apoteket er det ansatte som plukker varer for dem.

Christin Nupen Hansen forteller at Vitusapotek Valdres sender medisiner til medisinutsalg over hele Valdres. På grunn av stort arbeidspress kan det derfor hende at enkelte kunder må vente til neste dag før de kan hente pakkene sine på butikkene. De samarbeider også godt med legekontorene som hjelper til med å prioritere det som haster.

Artikkeltags