En reise i tida

Restaurert: Åbjøra mølle var delvis ferdig restaurert, og ble åpnet for besøkende i fjor. I sommer kan du besøke stedet hver fredag kl. 18.

Restaurert: Åbjøra mølle var delvis ferdig restaurert, og ble åpnet for besøkende i fjor. I sommer kan du besøke stedet hver fredag kl. 18. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Lørdag inviterte Aurdal Historielag til omvisning i gamle Åbjøra Mølle. I sommer holder eier, Reidun Dølehuset, dørene åpne for alle skuelystne hver fredag klokka 18.00.

DEL

ÅBJØR: Historiene lot ikke vente på seg, da Reidun Dølehuset tok de frammøtte med på en reise gjennom tiden, i mølla fra 1910.

Gjennom to verdenskriger

Mølla, som har vært i Dølehusetfamiliens eie i tre generasjoner, var uhyre moderne for sin tid da den ble oppført. Tre kverner ble driftet via turbin med vannkraft fra elva Åbjøra, noe som ga stor kapasitet, og kundekrets fra så vel Åbjør, Vestringsbygda og Aurdal, og også tidvis Bagn. Mølla har vært operativ gjennom to verdenskriger, og da 2. verdenskrig kom, og med den rasjonering, ble det malt ulovlige mengder korn på mølla. Ergo spilte den en viktig rolle i å sørge for at lokalbefolkninga fikk nok mat.

Betalt for å legge ned

Under Åbjørautbyggingen på 50-tallet ble elva tørrlagt, og mølla måtte driftes på strøm. Dette var dyrt, og kvernene måtte gå for "halv maskin". I 1969 ble det vedtatt at mølledrifta skulle sentraliseres, noe som betydde kroken på døra for Åbjøra mølle og møller Arne Dølehuset, som fikk penger av Statens Kornforretning for å legge ned drifta.

Mange års arbeid

Mølla som i sin tid lå midt i hjertet av Åbjør, har etter nedleggelse og omlegging av vegen blitt en bortgjemt utpost. Det var ingen selvfølge at mølla skulle få stå til sin hundreårsdag da restaureringa startet i 2005. Mølla var pil råtten og i ferd med å ramle sammen, da eier og lokale ildsjeler gikk til verks for å redde den. Dølehuset har selv lagt mye penger og egeninnsats i prosjektet, men har også fått bistand i form av 200.000 kroner fra Kulturminnefondet, og dugnadshjelp fra lokale ildsjeler.

– Det er fortsatt er det litt som gjenstår, men det får vi ta litt etter hvert. Jeg kan ikke ta alt selv, sier Dølehuset.

Åpen Mølle

Hver fredag klokka 18.00 i hele juli holder hun mølla åpen for besøkende.

– Dette er min måte å si takk for hjelpa til folket, sier hun, og sikter til at det er skattebetalernes penger som, via Kulturminnefondet, har gått til restaureringa av bygninga.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken