Faglig uenighet om støymåling

Kirketjener Henning Andersen vil snart kunne ringe med klokkene fra et lavere ståsted.  Arkivfoto

Kirketjener Henning Andersen vil snart kunne ringe med klokkene fra et lavere ståsted. Arkivfoto

Artikkelen er over 3 år gammel

Kirkelig Fellesråd i Nord-Aurdal var innstilt på å etterkomme krav om støyreduksjon. Men bedriftshelse-tjenesten i kommunen har protestert.

DEL

FAGERNES: Det vakte nasjonal oppsikt at Kirkelig Fellesråd i Nord-Aurdal før helgen ble pålagt å betale 1000 kroner pr. virkedag i bot inntil de fem kirkene i kommunen har på plass nye anordninger for kiming i klokker med lavere støy enn hittil.

NRK opplyste at vi helt siden 1737 har hørt klokkene i Aurdal kirke ringe inn til gudstjenester, men i 2015 kom det pålegg fra Arbeidstilsynet om å redusere støyen.

– Støy er et alvorlig arbeidsmiljøproblem. Her gjelder det i begrensa perioder, men likevel er lyden så høy at det må gjøres tiltak slik at de ansatte ikke blir eksponert for lyden, sa regiondirektør Kjell Haugen i Arbeidstilsynet Indre Østland til NRK.

Han sier til NRK at det har vært 20–25 brev i korrespondansen om saka de siste to årene angående lydnivået i fem av de seks kirkene i prestegjeldet.

Ekstraordinært møte

Mandag morgen ble det avholdt et ekstraordinært møte i Kirkelig Fellesråd i Nord-Aurdal. Avisa møtte leder Rigmor Orderdalen Tveit sammen med kirkeverge Bjørn Haugen og prost Philip Weisser i etterkant av møtet.

– Vi har vedtatt å starte arbeidene med å føre ned tau gjennom ei luke, slik at vi kan fortsette å ringe manuelt i alle våre kirker, men med lavere støy, sier Orderdalen Tveit.

– Vi hadde et møte i november i fjor med riksantikvar, biskop, bedriftshelsetjenesten, brannvesenet, verneombud og ansatte til stede. Her ble vi enige om tekniske løsninger som skal gjøre det mulig for klokkeren å stå på en lavere avsats i tårnet, og dermed ringe manuelt, men med lenger avstand til klokkene. Vi satte av 250.000 kroner til formålet, sier hun.

Uenighet om grensene

– Vi i Valdres er veldig stolte av våre tradisjoner knyttet til å ringe manuelt med klokkene. Av alle våre 34 kirker i Valdres er det bare én med motorisert ringing. Vi mener det er en viktig dimensjon dette, at det er personer som ringer. Vi frykter en støygrense som stopper en slik tradisjon. Det kan ramme kirker over hele landet, ikke bare i vår kommune, sier Weisser.

Kirkeverge Haugen følger opp: – Bedriftshelsetjenesten har vært og er fortsatt sterkt uenig i målingene foretatt av Arbeidstilsynet.

– Vi har lyttet til bedriftshelsetjenestens innvendinger. Vi har avventet resultatene av det vi har oppfattet som en faglig diskusjon. Men bøyer oss nå for de pålegg vi har fått, og er innstilt på å betale dagbøter inntil de fysiske installasjonene er på plass. Det kan ta noen uker, og koste oss 50.000 kroner i bøter. Men det skal vi klare innenfor de 250.000 kronene som er avsatt til formålet, avslutter de tre.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken