Valdres: − Fram til nyttår kan du flytte aksjer og aksjefond du allerede har inn i aksjesparekontoen, uten å måtte betale skatt. I fjor innså myndighetene at det opprinnelige overgangsvinduet ble for kort. Både sparetilbyderne og forbrukerne ble tatt litt på senga, og det ble derfor besluttet å utvide overgangsvinduet med ett år, forteller Håkonsen.

Fristen er 31. desember i år

I forslag til statsbudsjett for 2019 som ble lagt fram 8. oktober, gjorde regjeringa det klart at denne overgangsordninga ikke blir forlenget.

− Siste frist for å benytte seg av muligheten til å flytte aksjer og aksjefond inn i en aksjesparekonto blir dermed 31. desember i år. Mitt råd er derfor å opprette aksjesparekonto nå, så slipper du å bruke tid på det i romjula, sier Håkonsen.

For alle som har enkeltaksjer og aksjefond vil en aksjesparekonto være riktig. Det er bare å logge seg inn i sin egen nettbank og etablere aksjesparekonto på en av fanene. Når du har åpnet konto, flytter du de fondene du har over på aksjesparekontoen. Du vil da kunne kjøpe og selge innenfor denne kontoen.

Slipper gevinstbeskatning

− Aksjesparekontoordningen kan du spare penger på, dersom du er en aktiv fondsforvalter. Hver gang du skal bytte fond, så slipper du nå gevinstbeskatning. Vi anbefaler imidlertid ikke å flytte fond med negativ avkastning over på aksjesparekontoen, sier Håkonsen.

− Du må ikke være en aktiv aksjehandler for å ha utbytte av en aksjesparekonto – tvert imot. Dersom du en gang i framtida vil endre på et fond du har investert i, selge en aksje for å kjøpe en annen, eller reinvestere en gevinst du har fått, er aksjesparekonto gunstig.

I tillegg er det flere andre fordeler med aksjesparekonto som norske sparere bør kjenne til:

-ASK har den fordelen at du kan ta ut beløpet du har investert uten at du må betale skatt. Det betyr at den dagen du eventuelt ønsker å hjelpe barna dine inn på boligmarkedet eller ønsker å pusse opp kjøkkenet, kan du ta ut det innskutte beløpet uten å tenke på skatt, fortsetter Håkonsen. Sparepengene dine er altså lett tilgjengelig når du har behov for dem.

Spare-app og gratis etablering

– Sjøl om du tar ut det investerte beløpet, kan du la den potensielle gevinsten du har fått på investeringa din stå på aksjesparekontoen, og fortsatt få avkastning på den. Skatt av gevinsten betaler du først når du skal realisere den.

– Dersom du sparer til barna dine i aksjefond, er det en fordel at aksjesparekontoen kan gis som gave med skattekontinuitet, altså at innskudd og gevinst kan overføres til barnet, uten at det utløses skatt på beholdninga.

– Det er gratis å åpne aksjesparekonto. Du får full oversikt over dine aksjer og aksjefond i vår nye Spare-app. Den kan du laste ned og bruke kostnadsfritt, sier Kai Viggo Håkonsen.