Tidligere banksjef i retten

Rettsaken startet: Advokat Per Danielsen representerer den tidligere banksjefen i Vang. Foto: Berit Roald / Scanpix

Rettsaken startet: Advokat Per Danielsen representerer den tidligere banksjefen i Vang. Foto: Berit Roald / Scanpix

Artikkelen er over 3 år gammel

Rettsaken mot den tidligere banksjef i Vang Sparebank startet i Oslo tingrett mandag. Ex-banksjefen risikerer seks års fengsel.

DEL

Oslo: Banken vil også kreve erstatning på mer enn 15 millioner kroner fra den tidligere banksjefen i Valdres, ifølge NRK.

Den tidligere banksjefen er tiltalt for grovt økonomisk utroskap med utlån på til sammen 28 millioner kroner. Mannen skal ha bevilget lån, kassakreditt og garantier til personer og firmaer, uten at det var stilt nødvendig sikkerhet overfor banken.

Nekter skyld
Tiltaltes forsvarer, Per Danielsen, sier at hans klient nekter straffskyld.

– Når banken låner ut penger må de også tåle tapet. Min klient blir personlig hengt ut for alt som er gått dårlig, sier Danielsen.

Anmeldt av arbeidsgiver
Det er banken selv som har anmeldt forholdene. Det skal være snakk om 16 lån, kreditter og garantier i tidsrommet 19. juli 2010 til 6. mai 2011.

– Vi mener lovbruddene skjedde i kraft av hans myndighet som banksjef, og at lån, kreditt og garantier ble gitt til personer som ellers ikke ville fått dette i andre banker, sier førstestatsadvokat i Økokrim, Trude Stanghelle.

Regnskapene avslørte han
Det var regnskapene for Vang sparebank i 2011 som avdekte de store tapa i banken. Resultatet for 2011 var et underskudd på 22,5 millioner kroner. Han vart suspendert fra banksjefstillinga si 15. juli i 2011. Saka havnet deretter på bordet til Vestoppland politikammer.

– Alvorligheten knytter seg til at dette er flere lån og kreditter, og i sum blir dette et betydelig beløp, sier aktor i saka Jens Bachke i Økokrim til NRK.

– Ikke egenvinning
Banksjefen skal imidlertid ikke ha tjent noe på utlånene selv.

– Nei, han mener han har fulgt bankens retningslinjer, og da stiller han seg uforstående til at han skal ha bedrevet grov økonomisk utroskap, sier forsvarer Per Danielsen til NRK.

Banken har tapt en vesentlig del av pengene og vil fremme erstatningskrav. Det er avsatt 13 dager til rettssaka.

Tips Oss

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken