Det kan ikke være lett å være regjering å skulle fatte avgjørelser på hvilke tiltak man skal lempe på, når det man får servert på bordet er 12 ulike teoretiske scenarier fra Folkehelseinstituttet. Regjeringa venta da også til torsdag kveld med å komme fram til nye anbefalinger for smitteverntiltak.

Nå er det 35 prosent færre koronapasienter innlagt på sjukehusa enn det var for en måned siden. 73 prosent av den totale befolkninga har fått to vaksiner. 38,6 prosent har fått dose tre. Sjøl om en antar at omikronvarianten smitter lettere, virker vaksineringa mot alvorlig sjukdomsutvikling. Men når smittetalla går til værs, er det ikke lett å finne balansen mellom hvor inngripende tiltaka fortsatt skal være og hva som faktisk kan forsvares med grunnlag i smittevernloven. Denne uka ble det satt smitterekord med over 11.000 smitta på én dag.

At videregående skole har gått fra rødt til grønt nivå, er bra, men det skulle også bare mangle. Gult nivå for barnehager og grunnskoler blir anbefalt, det blir mindre strenge karanteneregler for nærkontakter, det blir lov å skjenke alkohol fram til klokka 23, blant anna. Ikke minst er det etterlengta oppmjuking av tiltaka for barn og unge, som nå kan samles i organiserte aktiviteter over kommunegrensene.

Kulturlivet får også nødvendige lettelser. Antallet publikummere kan økes fra 50 til 200 på faste anviste plasser. Utfordringa for kulturlivet er likevel å finne ut hvordan folk skal lokkes tilbake til teateret, konserten, debattmøtet og kinoen. Antallet publikummere har droppa dramatisk under koronapandemien, av grunner som ikke bare skyldes konkrete, tallmessige begrensninger. Hva som føles trygt er ikke nødvendigvis det samme som hva som faktisk er trygt.

At hjemmekontor fremdeles er påbudt, er derimot vanskeligere å forstå. Kan vi samles på puben eller i kinosalen burde vi også kunne samles på jobb, sjølsagt innafor de eksisterende smittevernreglene. I alle fall i en region som Valdres, der de aller, aller fleste ikke er avhengige av offentlig kollektivtransport for å komme seg på jobb.