Barnevernet i Vestre Slidre får rødt lys av barneministeren

TRAFIKKLYS: Barneminister Linda Hofstad Helleland (H) og hennes departement lanserer nå et trafikklys-system som skal vise hvordan barnevernet oppfyller lovpålagte krav. Foto: Atle Nielsen

TRAFIKKLYS: Barneminister Linda Hofstad Helleland (H) og hennes departement lanserer nå et trafikklys-system som skal vise hvordan barnevernet oppfyller lovpålagte krav. Foto: Atle Nielsen

Et nytt «trafikklys-system» skal synliggjøre hvordan barnevernet rundt om i norske kommuner oppfyller kravene. Vestre Slidre får rødt lys, hvilket betyr at det er betydelig risiko for avvik.

DEL

Det kommer fram av en oversikt Aftenposten presenterte mandag kveld. I alt får 75 kommuner rødt lys. 158 får gult lys, og 207 kommuner får grønt lys. I Valdres lyser det rødt for barnevernet i Vestre Slidre. Barnevernet i Øystre Slidre, Etnedal og Vang får gult lys, mens barnevernet i Nord-Aurdal og Sør-Aurdal får grønt lys.

– Det å stå på «rødlisten» bør ikke anses som attraktivt for ordførere og rådmenn, understreker barneminister Linda Hofstad Helleland (H) overfor Aftenposten.

– Betydelige avvik

Rødt lys tilsier at det er «betydelig risiko» for at lovpålagte krav til barnevernet ikke blir oppfylt.

– Avvikene er betydelige og har vart gjennom flere år, sier Helleland til Aftenposten. Hun sier også at mange av kommunene har fått mange sjanser og følges tett opp av fylkesmennene. Samtidig sier Helleland at tjenestene ikke blir bedre enn systemet de jobber innenfor, og ber kommuneledelsen ta eierskap til barnevernet.

Grønt lys tilsier at barnevernstjenesten har ingen eller få avvik. Gult lys tilsier mindre omfattende avvik – eller at tjenesten har hatt en positiv utvikling de siste årene.

– Mange årsaker

Styreleder Vilde Adolfsen i Landsforeningen for barnevernsbarn (LBF) sier til Aftenposten: – Vi ser at det er mange og sammensatte årsaker til at tjenestene ikke greier å levere på de punktene de måles på.

Kravene som måles

Kommunene er målt på tre lovpålagte krav.

Disse er:

Krav om uavhengig tilsyn av fosterhjem

Krav om barnevernets egen oppfølging og kontroll av fosterhjem

Brudd på tidsfristen i undersøkelsessaker

Artikkeltags