Gå til sidens hovedinnhold

Kongens fortjenstmedalje til Grønolen

Artikkelen er over 4 år gammel

Ingen ting passet bedre da Erik Grønolen skulle motta Kongens heder, enn at han sammen med familien lagde en festaften av de sjeldne på gamle Beito skule, som kona Lillian og han sjøl har pusset opp.

Beito: Familie og venner og representanter fra ledelsen i Øystre Slidre kommune var til stede på tilstelninga på gamle Beito skule fredag kveld, der Grønolen fikk overrakt den høgthengende hedersbevisningen av fylkesmann Sigurd Tremoen. Både kona Lillian, født Bergheim, og Erik Grønolen har gått på Beito skule i sin tid. I 2003 kjøpte de lokalet, og har lagt ned mye innsats og penger i oppussing.

Erik Grønolen har, sammen med Lillian, også lagt ned beundringsverdig mye energi, økonomi og tid i å bygge positive tiltak for Beitobygda og Beitostølen som turiststed. Dette har igjen hatt stor betydning for hele Øystre Slidre og Valdres for øvrig.

Flotte taler

– Jeg er kommet hit i dag, på vegne av Kongen, for å hedre deg, Erik Grønolen, sa fylkesmann Tremoen, som videre i sin tale understreket Grønolens samfunnsengasjement, særlig den innsatsen han har lagt ned for næringsutvikling, kultur, musikk og historie i Øystre Slidre.

– Grønolens innsats har ligget betydelig over det normale, og hans livsinnsats kan stå som eksempel for andre. Hans Majestet Kong Harald deler denne oppfatningen, og du vil bli invitert på Slottet sammen med ledsager til festmiddag sammen med andre mottakere av medaljen, en gang i april, sa fylkesmann Tremoen videre.

Viktig for utviklinga

Å ramse opp alt som 79-åringen fra Beito har bidratt med er det ikke plass til i en avisartikkel, men han har fra tidlig på 1960-tallet vært med på det meste av utviklinga i Beito og på Beitostølen. Å skape arbeidsplasser har vært en av drivkreftene bak Eriks engasjement, samt å utvikle og forbedre området som en viktig turistdestinasjon.

Han var en av dem som sørget for (med håndmakt!) at Ole vassverk ble en realitet, og at Beitostølen og Helsesportssenteret ble forsynt med reint og nok vann. Han var av dem som satte i gang Røde Fjær-aksjonen til bygging av Beitostølen Helsesportssenter.

Han var Erling Stordahls sjåfør og høgre hånd i mange år. Han var den som tok initiativ til nytt turistvegbygg på Valdresflye. Han har satt opp næringsbygg på Beitostølen og var den som satte løypeforeninga i system og var med på å sikre finansiering av løypene på Beitostølen.

Trekkspillet er viktig

Trekkspillet har vært Erik Grønolens følgesvenn og bokstavelig talt viktig medspiller i årenes løp.

Hva var vel da mer naturlig enn at han sammen med sin gode venn Nils Hegge spilte opp og satte gjestene i den rette stemninga med å spille Calle Schewens vals? Det satte stemningen, og festen kunne begynne.

Tale fra ordføreren

Øystre Slidres ordfører, Kjell Berge Melbybråten, kom også med mange lovord i sin tale.

Han fortalte «eventyret» om ferskvaresjefen som ble bestyrer, gutten som sammen med kjæresten Lillian startet dagligvarebutikk i 1963, før hotellene og skiheisene kom til Beitostølen.

– Tusen takk for at dere valgte å bruke engasjementet og skaperkrafta deres her i Øystre Slidre, sa ordfører Berge Melbybråten, som da tenkte på blant annet butikker, bank, bensinstasjon og næringsbygg, samt hytter og leiligheter.

Ordknapp hovedperson

Sjøl ble Grønolen ordknapp av alle de rosende ordene, men sa at han syntes det var en stor berikelse å motta en slik medalje.

– Jeg har på langt nær vært alene om alt dette. Det er viktig for meg å få sagt det. Jeg må få takke for medaljen. Og ivrer jeg for noe, så har jeg lett for å ringe om det, sa en både rørt og humoristisk Erik Grønolen, før gjestene satte seg til bords for å nyte en tre retters middag.

_____________________

Erik Grønolen

  • Mottok fredag kveld Kongens fortjenstmedalje av fylkesmann Sigurd Tremoen
  • Født i Beitobygda i 1938
  • Ble sammen med sin livsledsager Lillian, født Bergheim, på en sparktur i 1946
  • Har lagt ned et livsverk langt utenfor det normale
  • For dette ønsker Hans Majestet Kong Harald å hedre Grønolen
  • Fredag kveld var det fest på gamle Beito skule, som han og kona Lillian har pussa opp

Kommentarer til denne saken