Oppfyller Erling Stordahls drøm

Storedal Kultursenter og Beitostølen Helsesportsenter samarbeider om å lage teateroppsetningen «Fra mørke til lys» i amfiet på Storedal.
Av
Publisert

Erling Stordahl bar på mange drømmer – og fikk oppfylt svært mange av dem. Men drømmen om en forestilling i det vakre amfiet på Storedal stod igjen, uoppfylt, etter hans død i 1994.

De tre siste årene har Stiftelsen Storedal Kultursenter, Sarpsborg kommune og Østfoldmuseene arbeidet med å få denne drømmen til å gå i oppfyllelse. Nå ser det ut til at den gjør nettopp det, mye på grunn av et unikt samarbeid mellom to sentere: Storedal Kultursenter og Beitostølen Helsesportsenter, begge etablert av Erling Stordahl i 1970.

«Jeg trodde en gang at jeg var alene om å være annerledes»
Allerede i 2015, tok Litteraturuka i Sarpsborg (Sarpsborg kommune), ved leder Torill Stokkan, kontakt med Storedal Kultursenter og Østfoldmuseene med håp om å utarbeide en idé om en forestilling i amfiet på Storedal. Både stiftelsen og Østfoldmuseene (Storedal Kultursenter driftes av Østfoldmuseene) så svært positivt på dette.

 

Gjennom midler fra Sarpsborg kommune og Litteraturuka kunne planleggingen starte. Det ble opprettet kontakt med regissør Karl Erik Solgård og musiker og lyddesigner Jonas Bjerketvedt. Ønsket var å ta fatt på oppgaven å omforme Erlings Stordahls eget hørespill om Kong Magnus den blinde - til en forestilling i selve amfiet.( Ifølge Snorre sagaen ble Kong Magnus den blinde født på Storedal gård i Skjeberg i 1117, det vil si at vi år kan feire hans 900 års jubileum.)

Én av Erling Stordahls drømmer var Beitostølen Helsesportsenter.

Én av Erling Stordahls drømmer var Beitostølen Helsesportsenter. Foto:

 

Denne ideen har nå utviklet seg videre til en forestilling hvor både Erlings Stordahl og Kong Magnus den blindes skjebne på 1100-tallet blir iscenesatt - ved hjelp av Erlings Stordahls egne filosofiske og tankevekkende tekster om det å være «annerledes» - sammen med deler av hans hørespill «Fra mørke til lys».

Jeg trodde en gang at jeg var alene om å være annerledes. Jeg var ikke blind, jeg var heller ikke seende, jeg var noe midt imellom. Ingenting helt. Men jeg kjempet for å tilhøre den verden, det liv, hvor det å se føltes viktigere enn alt. Viktigere enn å tenke, viktigere enn å føle. Ja, kanskje viktigere enn å leve. I alle fall oppleve. Jeg kjempet for å være normal fordi jeg var redd for å være annerledes. Normal bare som en betegnelse for noe som var alminnelig, men ikke alltid riktig. Jeg ville se, men synet gikk nådeløst tilbake. Snart skimtet jeg bare lys og mørke.

Erling Stordahl, utdrag fra hørespillet «Fra mørke til lys»

Norges vakreste ute-amfi
Sommeren 2015 inviterte Stiftelsen Storedal Kultursenter, Østfoldmuseene og Litteraturuka Sarpsborg spesielt interesserte til det vakre uteamfiet på Storedal –  til en liten smakebit av det som nå kommer. Regissør Karl Erik Solgård fikk skuespiller Terje Strømdahl til å gestalte Erling Stordahl, og lyddesigner og musiker Jonas Bjerketvedt gav oss et innblikk i hvordan lyd kan bære og være en kulisse. Lyddesign som «kulisse» er valgt spesielt av hensyn til synshemmede - men forestillingen er selvfølgelig for alle.

Beitostølen Helsesportsenter
Stiftelsen Storedal Kultursenter valgte å legge prosjektet på is gjennom 2016, men tok opp igjen arbeidet i begynnelsen av 2017. I disse dager kan stiftelsen vise til støtte fra blant andre Sarpsborg kommune, LO´s kulturfond, Østfold fylkeskommune, Fritt Ord, Norges Blindeforbund, Ridderdagene på Storedal – og Beitostølen Helsesportsenter som nå går inn i prosjektet med økonomisk støtte og et ønske om et samarbeid i 2017 og videre fremover.  Beitostølen Helsesportsenter ble grunnlagt av Erling Stordahl i 1970.

50 x 2 i 2020
Samarbeidet og støtten fra Beitostølen Helsesportsenter  -  og deres direktør Astrid Nyquist, gjør det nå mulig «å eksportere» Fra mørke til lys til Beitostølen. Både Beitostølen Helsesportsenter og Storedal Kultursenter kan i 2020 feire 50 års jubileum. Håpet er å videreutvikle prosjektet og forestillingen til noe unikt i jubileumsåret 2020.

 

– Vi vet at Erling Stordahl hadde mange drømmer. Han hadde alltid noe å strekke seg etter og mange av drømmene hans er blitt realisert. Beitostølen Helsesportsenter er en av dem. Derfor er det viktig for oss å bidra til at også andre drømmer blir realisert.  Teaterforestillingen vil være viktig for mange, sier direktør Astrid Nyquist ved Beitostølen Helsesportsenter. 

Artikkeltags