Barnas Ridderuke i gang

Valdriser: Mari Thon (11) har Aino Otervik fra Vang som ledsager under Barnas Ridderuke.

Valdriser: Mari Thon (11) har Aino Otervik fra Vang som ledsager under Barnas Ridderuke.

Artikkelen er over 3 år gammel

– Dette er gøy. Jeg koooooser meg, hoier Mari Thon, mens hun henger etter ledsageren ned skibakken.

DEL

BEITOSTØLEN: Det er første dag av Barnas Ridderuke som arrangeres for 33 året på rad. Vi trasker sammen med Erik Lindh ned mot skileikområdet, som ligger fem minutter nedenfor hyttene. Han har vært med helt siden starten. De er en gjeng frivillige som drar lasset sammen. Alle har bakgrunn som idrettspedagoger, og de arbeider tett med Beitostølen helsesportsenter. Barnas Ridderuke en del av Foreningen Ridderrennet.

I år er det litt frafall i antallet deltakere på grunn av influensa og annen sykdom. Men de 37 deltakerne i alderen 10 til 16 år, som kommer fra ulike deler av landet, er godt i gang med uka. De har med seg ledsagere fra Høyskolen i Sogndal, Høgskolen i Bergen og en folkehøgskole i Sverige. I år er det rundt regnet en ledsager per deltaker.

Fra Valdres
Det knaser under føttene og kulda biter i kinnene. Nede på skileikområdet er det hyl og latter, knall og fall. Ivrige barn og unge, tar sats og setter utfor løyper som er laget i stand for anledninga, såkalt orgeltramp, kulebakker og bare rett ned. Flere får tilbud om å holde i ei stang sammen med ledsagerne. Så setter de utfor. Faller én, så faller alle.

Stine Borgen, Thea Simone Hansen, Kevin Nilsen og Marcus holder sammen ned kulebakken.

Stine Borgen, Thea Simone Hansen, Kevin Nilsen og Marcus holder sammen ned kulebakken. Foto:

– Dette er kjempegøy. Se hvor flink jeg har blitt. Men jeg må holde godt fast i Aino, ellers så dette jeg på rumpa, stråler Mari Thon (11) fra Fagernes. Hun synes første dag av ridderuka har vært veldig bra og gleder seg til fortsettelsen.

Ledsageren hennes, Aino Otervik kommer fra Vang og går siste året ved friluftslivsstudiet i Sogndal. Hun synes det er fint å være med som ledsager for Mari, og begge gleder seg til rennet på fredagen.

Holder seg varme
Gjengen har holdt det gående i over en time allerede, og det er ingen tegn på at noen fryser. De har skjønt at bevegelse må til.

–Det er fint å se skigleden som utspiller seg. Det er noe av tanken bak Barnas Ridderuke. Deltakerne lærer seg skiteknikk, og mange gjør stor framgang i løpet av ei uke, sier Erik Lindh.

Ned og på'n igjen. Øvelse gjør mester ...

Ned og på'n igjen. Øvelse gjør mester ... Foto:

Leirskoledelen er viktig
Men de siste årene har det vist seg at selve leirskolebiten av ridderuka, det å bo på hytter, dekke på bordet, rydde av, lage mat og ta del i de daglige gjøremålene, også har blitt en stadig viktigere læringsarena for deltakerne.

– Dette er ei uke for unge mennesker med funksjonsnedsettelser, og alle vi som deltar er som en stor familie. Her er det mye glede og ektefølt livsutfoldelse. Det smitter. Det er vel det som gjør at jeg ikke har klart å slippe taket og fortsatt henger med etter alle disse årene, sier Erik Lindh.

Han roser det nære samarbeidet som arrangementet har med det lokale næringslivet og helsesportsenteret, og han ser fram til fredagen og Barnas Ridderrenn. Nord-Aurdal Lions er da med og hjelper til, samme er elever fra Lidar skule.

Artikkeltags