Besseggenpatrulja: Bærer hjertestarter over Besseggen i dårlig vær

KARAKTERISTISK SEKKETREKK: Det er ikke vanskelig å få øye på Besseggenpatrulja på tur. De er kjent for det karakteristiske sekketrekket.

KARAKTERISTISK SEKKETREKK: Det er ikke vanskelig å få øye på Besseggenpatrulja på tur. De er kjent for det karakteristiske sekketrekket. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvert år er det noen «overoptimistiske» turgåere som legger ut på tur til Besseggen. Takket være Besseggenpatrulja er 5-7 redningsaksjoner avverga hittil i år.

DEL

BESSEGGEN: Fjellryggen er en av de mest populære turene i Norge, og blir gått av rundt 50.000 hver sommer og høst. Erfarne fjellfolk fra Besseggenpatrulja går atter et år over Besseggen for å hjelpe, veilede og gi informasjon til turgåere som trenger det.Skaper trygghet i høyden

Fra 2010 til 2017 var det en dobling i antall turgåere over Besseggen. For å bevare Besseggen som reiselivsprodukt og fjellperle, gikk 20 reiselivsvirksomheter og to kommuner sammen for å opprette Besseggenpatrulja. Patruljen har siden den tid redusert antallet redningsaksjoner og søppel betraktelig.

Gått 32 patruljer så langt

Ørjan Venås fra Gjendeguiden AS er daglig leder i Besseggenpatrulja. Det er i hovedsak han og kollega Knut Erik Tessnes som patruljerer.

– Budsjettet er i år 350.000.-, noe som gir oss muligheta til å patruljere 50 ganger i løpet av sommeren og høsten. Så langt har vi gått 32 patruljer. I forkant av sommeren lager vi en grovplan som vi justerer litt etter været og antall folk som tar Gjendebåten. Vi prøver å gå når det er dårlig vær – det er da forholdene er mest krevende for luftambulansen, sier Venås som har gått over 20 av patruljene hittil i sommer.

PATRULJA: Det er disse to som hindrer unødvendige redningsaksjoner, plukker søppel og er turistverter på Besseggen. Ørjan Venås (t.h.) og Knut Erik Tessnes.

PATRULJA: Det er disse to som hindrer unødvendige redningsaksjoner, plukker søppel og er turistverter på Besseggen. Ørjan Venås (t.h.) og Knut Erik Tessnes. Foto:

Når Venås eller Tessnes skal patruljere tar de Gjendebåten kl. 15.20 eller kl. 17.30. De fleste ringer etter hjelp mellom 18.00-21.00.

Sparer samfunnet for store summer

Patruljeturene har som hovedmål å hjelpe de som sliter over Besseggen slik at Politiet, Vågå Røde Kors eller redningshelikopter ikke trenger å rykke ut.

– Så langt i år har vi avverga 5–7 redningsaksjoner. I 2016, da patruljen ikke fantes, var det 22 aksjoner med luftambulanse og 14 redningsaksjoner. I fjor ble antall redninger med luftambulansen redusert til 11. En redning med luftambulanse koster 100.000 kroner, så det er klart det er lønnsomt for samfunnet at vi har Besseggenpatrulja, sier Venås.

Flinke med bekledning og søppel

Venås og Tessnes bytter på å patruljere, og leier inn Vågå Røde Kors ved behov. Venås forteller at Besseggenpatrulja hjelper folk på hver tur:

– Noen trenger bare en klem, noen råd og en Gjendekjeks. Andre har behov for klær, mat eller redning. Det er også flere som får høgdeskrekk over eggen og trenger veiledning. Vi plukker også søppel etter folk. Jeg synes folk generelt sett i år har kledd seg godt og har vært flinke til å ta med seg søpla si. Er det rent og søppelfritt så holder folk det tilnærmet søppelfritt også, sier Venås.

Bærer sekk på 15–20 kilo

I sekken bærer Venås og Tessnes ett sett med klær, en hjertestarter, 1 liter Coca-Cola, nøtter, Gjendekjeks og en vindsekk til å legge en kald person i.

– Vi må også ha med klær og mat til oss selv. Om jeg må holde en annen person varm, må jeg også holde varmen. Folk som kjenner på sekken synes den er veldig tung, men jeg tenker det er fin trening til reinsdyrsjakta, sier Venås mens han ler.

Venås har jobbet i forsvaret i 21 år, og forteller at han trives godt med utekontor.

Besseggenpatrulja

  • I år har Besseggenpatrulja søkt midler fra Visit Jotunheimen, Nasjonalparkriket, Statskog, Vågå Fjellstyre, Besseggen Turisme i tillegg. Budsjettet er 350 000,-.
  • Merell og Norrøna støtter Besseggenpatrulja med klær og sko.
  • Det er i utgangspunktet Ørjan Venås og Knut Erik Tessnes fra Gjendeguiden AS som patruljerer.
  • Besseggenpatrulja leier inn Vågå Røde Kors ved behov.
  • Så langt i år har Besseggenpatrulja forhindra 5–7 redningsaksjoner.
  • Mer informasjon om patrulja finner du her.

Artikkeltags