Bestilte 200 vaksiner, fikk 70: Fastlegen avgjør hvem som skal prioriteres

Illustrasjonsfoto: Nord-Aurdal har fått påfyll av av influensavaksiner, men fikk under halvparten av det som var bestilt.

Illustrasjonsfoto: Nord-Aurdal har fått påfyll av av influensavaksiner, men fikk under halvparten av det som var bestilt. Foto:

Kommuneoverlege i Nord-Aurdal, Per Einar Jahr, opplyser at kommunen fikk færre influensavaksiner enn det som var etterbestilt. De 70 vaksinene de nå har fått er forbeholdt personer i risikogruppa.

DEL

NORD-AURDAL: Fagernes legesenter har kun fått tilsendt ekstra vaksiner til pasienter i risikogruppa, og det blir derfor ingen ny vaksinasjonsdag på legesenteret.

Nær doblet bestillinga

– Det som er veldig gledelig, er at det i år er veldig mange flere enn vanlig som har vaksinert seg. Slik tenkte vi også det ville bli, og jeg bestilte derfor nesten dobbelt så mange vaksiner som vanlig, sier kommuneoverlege Jahr.

– Under vaksineringa av alle i risikogrupper, som vi hadde i Storhallen, fikk vi vaksinert mellom 700 og 800 stykker. Alle som hadde meldt seg på fikk vaksine. Men noen passet det ikke for denne dagen, og andre kunne av ulike grunner ikke møte opp, og ønsket å ta vaksinen i etterkant. Men vi gikk tomme, og etterbestilte derfor 200 doser, forteller han.

Kommuneoverlegen fikk da tilbakemelding fra Folkehelseinstituttet om at det var mangel over hele landet, og Nord-Aurdal fikk derfor bare 70 nye influensavaksiner. Det er fastlegen som skal avgjøre hvem som skal prioriteres til å få disse.

100 spesialvaksiner

– Vi fikk også 100 spesialvaksiner som er forbeholdt pasienter i institusjoner og hjelpetrengende som er hjemmeboende eller bor i omsorgsboliger. Vi starter vaksinering av disse til uka.

– I tillegg fikk vi altså 70 vaksiner til personer i risikogrupper, som ikke hadde anledning til å møte opp i Storhallen. Vi har disse nå, men vi risikerer å gå tomme, og da har vi dessverre ingen garanti for at vi får flere, sier kommuneoverlegen.

Pasienter i risikogruppene som ikke er vaksinert, kan ta kontakt med legesenteret.

Håper på mild sesong

Jahr håper nå at flere faktorer vil gjøre til at vi får en mild influensasesong denne vinteren.

– Det er ikke influensa i Norge per i dag. Det betyr ikke at det ikke kommer, men vi kan håpe at hygienetiltakene som er innført i forbindelse med covid-19 samt det faktum at betydelig flere enn vanlig har vaksinert seg, kan gjøre at vi får en mild influensasesong. Det er ingen garanti for det, men vi kan håpe, avslutter kommuneoverlegen.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken