No blir det meir fleksible regler for ekstralys på bil

Fritt: Frå 1. oktober er det ikkje lenger krav om maks antal fjernlyslykter, lysstyrke eller montering i par. Reglane gjeld for alle bilar, både tunge og lette.

Fritt: Frå 1. oktober er det ikkje lenger krav om maks antal fjernlyslykter, lysstyrke eller montering i par. Reglane gjeld for alle bilar, både tunge og lette. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

– Med dei lange og mørke vintrane vi har i Norge, er det mange som kunne tenkje seg moglegheita for betre lys på bilane sine.

DEL

Norge: – Difor har regjeringa no endra regelverket, slik at det frå måndag blir meir fleksible reglar for montering av ekstralys på bil, seier samferdselsminister Jon Georg Dale.

Gjeld frå 1. oktober

Dei nye reglane som opnar for eit fritt tal på ekstra fjernlyslykter på bil vil ta til å gjelde frå 1. oktober. Frå same tid blir det ikkje lenger krav om maksimal lysstyrke eller montering i par for slike ekstra fjernlys.

Reglane gjeld for alle bilar, både lette og tunge.

– Vi har dei siste åra fått fleire spørsmål om regelverket på bruk av ekstralys på bil. Særleg gjelder det maksimumskravet til lysstyrke og kravet om at ekstralys måtte være montert parvis. I Norge har vi lange og mørke vintrar. Med bakgrunn i at moderne nærlys gir mykje betre effekt enn tidlegare, blir overgangen frå fjernlys til nærlys ikkje så krevjande for førarens syn. Difor opnar vi no for å tillate meir fjernlys som vil kunne bidra til å gjere både myke trafikantar og dyr meir synlege på mørke vegstrekningar, seier Dale.

Med endringane får vi i Norge i praksis same reglar som i Sverige.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken