Gå til sidens hovedinnhold

Svindeljegerne gikk Bistandshuset AS etter i sømmene

Artikkelen er over 2 år gammel

Tirsdag kveld ble episode fem av den andre sesongen av Svindeljegerne sendt. Denne gangen er det Bistandshuset AS i Fagernes som ligger under lupa.

Fagernes: Denne uken setter Svindeljegerne søkelys på hvordan callsentere tjener store penger på innsamling til veldedige formål uten at giverne blir informert. De har vært i kontakt med en fast giver, Peter Schönen, som i god tro har gitt flere tusen kroner over flere år til Bistandshuset og Child Africa.

– Dette må da være ulovlig

Det har aldri vært en hemmelighet at Bistandshuset beholder 75% - i episoden fokuseres det på at giver ikke blir opplyst om det, men må finne ut selv. Peter er brennende engasjert i barnas kår, og tyr til tårene når programleder Kjell-Ola Kleiven informerer om at kun 25% av pengene han har donert, skal ha nådd fram. Ifølge regnskapene som vises fram, dro Bistandshuset inn 44 millioner kroner i 2016 - 25 millioner gikk til lønn, 11 millioner nådde fram til formålet. Resten gikk til drift.

– Dette må da være ulovlig, spør Schönen når tallene blir presentert.

Hos organisasjoner som Kirkens Nødhjelp og Røde Kors går henholdsvis 90,0% og 91,1% av de innsamlede midlene til formålet. Hos Bistandshuset AS går 25% til formålene, 75% går til lønn, drift og administrasjon. Det er per i dag ingen lover som regulerer hvor mye som skal nå frem. Tre av Bistandshusets da fem oppdragsgivere ligger på OBS-listen, der mindre enn 50% av innsamlede midler går til formålet: Child Africa, Foreningen Aktivitetsgleder og Norges Livredningsselskap. De to andre oppdragsgiverne avsluttet samarbeidet under innspillingen.

Fakturerte for matoppskrifter

I programmet kommer det fram at Bistandshuset AS har fakturert en mann på 91 år pålydende 1.599,- for matoppskrifter. Mannens datter hevder at han ikke gir penger over telefon, og kontaktet Bistandshuset for å få fram lydopptak av samtalen for å få bekreftet at han hadde takket ja til dette.
Kjell-Ola Kleiven spør Anders Ihler om de selger matoppskrifter, noe Ihler bekrefter at de har gjort.

– Hva slags matoppskrift får jeg for 1.600 kroner? Eller, 1.599. Det må jo være en helt fantastisk oppskrift, følger Kleiven opp.

Ihler forteller at oppskriftene blir regulert av kommisjons-salgsmuligheten, som ligger i MVA-lovens §3-12, der man selger et symbolprodukt som en kommisjonær på vegne av organisasjonen til en betydelig overpris for å skape et overskudd.

Kleiven konstanterer videre at 75% er "sjukt mye". Ihler forteller at han vil snu konklusjonen til Kleiven på hodet, og si at et resultat på 25% som uavkortet går til frivilligheten er et meget godt resultat av en helt normal og legitim lovlig virksomhet.

Stemningen i rommet tilspisses når Kleiven spør Ihler om Bistandshuset samler inn penger til Child Africa, eller om Child Africa samler inn penger til Bistandshuset.

– Men spørsmålet ditt blir retorisk fordi det er ikke vår idé at vi eksisterer, er Ihlers svar.

Forbrukertilsynet opplyser i episoden at de på tidspunktet da innspillingen fant sted, hadde fått 31 klager på Child Africa og 78 klager på Bistandshuset.

Advarer mot enkeltgaver

Børre Hagen i Innsamlingskontrollen, forteller at de verste eksemplene finnes hos de som samler inn via telemarketing (henvendelser over telefon, journ.anm) og baserer seg enkeltgaver. Han viser til straffelovens bedrageribestemmelse som sier at dersom man utnytter en villfarelse - der giver tror at man gir en gave til formålet, og der kun en brøkdel kommer fram.

– Der er det gjennomgående at innsamler tar fra 75% og oppover av det som samles inn.

– Det her, er ikke det svindel? Spør Ole Eikeland.

– Jo, det er klart at hadde giveren visst om det, så hadde de ikke gitt. Det er ikke tvil om at det er bristende forutsetninger fra givers side.

Han sier så videre at det beste tipset er å legge på. Forskjellen på seriøse og useriøse organisasjoner er ifølge Hagen at seriøse innsamlere er på utkikk etter faste bidrag, de ber aldri om enkeltgaver.

Gir alt av administrasjonskostnader

I programmet foreligger det en mail fra Ihler til Kleiven datert 11. oktober 2018 (fire måneder etter innspilling), hvor han blant annet skriver at om en kunde ber om opplysninger om andel, skal selgeren være krystallklar. Hvis ikke dette blir gjort, er det brudd på arbeidsinstruksen. Han skriver også at Bistandshuset har blitt enige med Peter om å gi alt av sine administrasjonskostnader på 75 prosent til Child Africa.

Child Africa og deres arbeid i Uganda, og hvor mye av de 25% som faktisk går til arbeidet, blir også gransket i episoden. Du kan se den i sin helhet på Viafree her. Episoden går også på reprise på TV3 torsdag 22:30.

Saken oppdateres med kommentar fra Anders Ihler.

Kommentarer til denne saken