Opplendinger tror på høyere boligpriser

SNITTPRIS: Gjennomsnittsprisen for eiendommer med bolig i Valdres er en god del lavere enn det norske snittet.

SNITTPRIS: Gjennomsnittsprisen for eiendommer med bolig i Valdres er en god del lavere enn det norske snittet. Foto:

Av

Nesten halvparten av opplendingene tror at det vil lønne seg å investere i bolig i dagens marked. Mange er villig til å bruke forbrukslån for å finansiere kravet til egenkapital.

DEL

Oppland: Troen på boligmarkedet er sterk i hele landet. Det viser Gjensidiges samfunnsundersøkelse, som er utført av Ipsos. I samtlige fylker mener mellom 41 og 57 prosent av de spurte at boligkjøp vil være en god investering i dagens marked. I Oppland er andelen 46 prosent.

– Dette er et spennende resultat, og litt overraskende i lys av at boligmarkedet har vært litt tregt en stund, sier Andreas L. Ulvær, som er daglig leder hos eiendomsmegleren Gjensidige Bolighandel.

Les også: Prisene 33 prosent lavere i Nord-Aurdal

Mange planlegger å kjøpe bolig

Undersøkelsen viser at 7 prosent av nordmenn er helt sikre på at vi vi vil kjøpe bolig i løpet av to år. Det tilsvarer at cirka 170.000 regner det som sikkert at de vil kjøpe bolig. I tillegg er det over 400.000 som vurderer å kjøpe ny bolig i løpet av to år. Blant de som er yngre enn 30 vurderer nesten halvparten å kjøpe bolig.

– Vi vet at psykologi har stor betydning for etterspørselen etter bolig, og dermed boligprisene. Når så mange oppgir at de er interessert i å kjøpe bolig kan det tyde på at vi vil se høy boligomsetning i årene som kommer, sier Ulvær.

Mange vil bruke forbrukslån

Bankene må normalt kreve minst 15 prosent egenkapital for å gi lån til kjøp av bolig. De klart vanligste kildene til egenkapital er sparepenger og salg av egen bolig. Men undersøkelsen viser også at mange er villig til å benytte forbrukslån eller kredittkort for å finansiere egenkapitalen. Blant de under 30 år oppgir 9 prosent at de ville bruke slik gjeld for å oppfylle egenkapitalkravet.

– Førstegangskjøperne har ikke noen bolig de kan selge, og mange har ikke nok sparepenger til å dekke egenkapitalkravet. De som ikke kan låne penger av foreldre kan da oppleve at forbrukslån er den eneste billetten inn i boligmarkedet, sier Ulvær. Bankene har ikke lov til å akseptere forbrukslån som egenkapital, men Ulvær påpeker at dette er vanskelig å kontrollere i dag. I løpet av neste år ventes det at bankene vil få tilgang til gjeldsregistre, som vil vise om lånesøkerne har forbrukslån.

Artikkeltags