33 vil bli aspirant i brannvesenet, 13 vil bli konstabel

Ivar Svensson i Nord-Aurdal brannvesen er i full gang med å velge ut hvilke søkere som skal få jobb som aspiranter og konstabler.

Ivar Svensson i Nord-Aurdal brannvesen er i full gang med å velge ut hvilke søkere som skal få jobb som aspiranter og konstabler.

Artikkelen er over 1 år gammel

Ivar Svensson i Nord-Aurdal Brannvesen forteller at det veldig mange som har lyst til å gjøre en innsats med hjelm og slanger.

DEL

Før jul vedtok kommunestyret å opprette fem aspirantstillinger i brannvesenet. Nå er de 33 søkerne på full fart gjennom en omfattende prosess for finne ut hvem som får starte opp. 13 søkere til fire stillinger som brannkonstabel er også inne til intervjuer og testing.

Stor bredde blant søkerne

-Blant de 33 som har søkt aspirantstilling er det syv jenter. Det er gledelig. Og søkerne har svært variert bakgrunn, alt fra håndverkere , pedagoger, sykepleiere og annet. Det er veldig bra, vi trenger variert kompetanse i brannvesenet, vi har stor variasjon i oppgavene, sier Svensson.

-Vi ser at samfunnet endrer seg, og kravene til oss i brannvesent endrer seg også.

-Så det er ikke fysisk styrke og kunnnskap om byggteknikk som gjelder?

-Du må ikke være råsterk. Men du må ma god helse og kunne jobbe fysisk ute, sier Svensson. I intervjuene er de ute etter egnethet, interesser og kunnskap.

Fysiske tester

-Vi har inngått samarbeid med bedriftshelsetjenesten. Og kjører alle søkere til både aspirantstillinger og konstabelstillinger gjennom det samme programmet. Vi kartlegger eventuelle allergier og fysiske begrensninger, så som ryggskader eller annen nedsatt helse som kan påvirke kapasiteten. Og så skal vi kjøre dem gjennom tester på tredemølle og noen styrkeøvelser, sier Svensson.

Noen er plukket ut til finale

-Vi har nå plukket ut 12 av de totalt 46 søkerne som er med i en finale. De vet ikke selv ennå hvem som er med videre, forteller Svensson. Alderen på søkerne er fra 21 år til 46 år. Og den aldersmessige spredningen på dem som henger med er fortsatt stor, røper han, uten å ville antyde noe om hvor mange kvinner som fortsatt er aktuelle, eller hvor gamle de 12 er.

Bosted er viktig

-Vi må legge stor vekt på hvor både aspiranter og konstabler bor. De skal kunne stille på brannstasjonen innen seks minutter. Da bør du bo på Fagernes, Leira eller litt opp mot Ulnes. Og jobbe innenfor det samme området, fortsetter han.

Viktig for beredskapen

Under den lange perioden i fjor med stor skogbrannfare ble det prekært i mange kommuner at de ikke hadde reservestyrker å ta av. De ansatte fikk store vaktbelastninger, og en ble svært sårbar for sykdom og ferie.

-Vi har hatt aspiranter her i kommunen for mange år siden, og fikk gehør for å innfølre en slik ordning igjen. De som nå tilsettes vil få en grunnopplæring på 40 timer, og skal bli samkjørt med resten av oss, uten å værte med på utrykninger. Men de vil være en stor ressurs som vikarer, ved sykdom og i spesielle situasjoner, sier Svensson.

-Det er spennende at en del av søkjerne er unge folk som kommer tilbake til Valdres etter å ha tatt utdanning utenfor dalføret. De ønsker å gjøre en samfunnsinnsats. Og de forteller at de de synes det er spennende med noen oppgaver utenom det vanlige. De ser at vi har et godt arbeidsmiljø, og at vi har et fellesskap. Mange blir i brannvesenet gjennom tiår etter tiår, vi deler sterke opplevelser på godt og vondt, trener sammen og kjenner hverandre godt, sier Svensson.

-Det har mye å si at vi møtes i rolige former på tider når vi ikke står oppe i en krisesituasjon.

Fire nye konstabler

-De som blir ansatt som konstabler skal inn i turnusen i en 2.2 prosent stilling. Og med betaling for utrykning. Vi opplever å ha veldig gode søkere, og er ikke bekymret for å få fylt opp alle plasser med folk som vil tilføre oss kompetanse og arbeidskraft. Dette er en veldig fin prosess å være med på, avslutter Svensson.


Artikkeltags