Gå til sidens hovedinnhold

Vil nominere den norske bunadsbruken til Unesco

Artikkelen er over 3 år gammel

Norges Husflidslag, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Noregs Ungdomslag, Norsk folkedraktforum og Studieforbundet Kultur og Tradisjon ønsker sammen å nominere den norske bunadsbruken til UNESCOs Representative Liste over Immateriell Kulturarv.

Siden 2013 har Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Noregs Ungdomslag, Norges Husflidslag, Norsk folkedraktforum og Studieforbundet Kultur og Tradisjon arrangert de årlige Fagdagene i Bunad på Fagernes.

På årets Fagdager 27.–28. august på Fagernes vil arrangørene lansere en kampanje for å nominere den norske, allmenne bunadsbruken til UNESCOs Representative liste over immateriell kulturarv.

Bunaden i Norge

– Få andre land i verden har en så bred og folkelig tradisjon for bruk av bunad slik som Norge. Nordmenn bruker bunaden uavhengig av alder, kjønn, bosted og sosial status. Siden begynnelsen av 1900-tallet har vi brukt bunaden på 17. mai og i familiefeiringer som dåp, konfirmasjon og bryllup. Slik blir bunaden tett knyttet til vår egen familiehistorie. Nordmenn bruker bunaden først og fremst som et symbol på lokal identitet og tilhørighet, skriver organisasjonene i en pressemelding.

Produksjon ut av landet

– Den levende bunadstradisjonen i Norge er sterk, men den er også truet ved at håndverkskunnskapen gradvis blir mindre og produksjonen satt ut av landet. Vi ønsker derfor å sette et nasjonalt og internasjonalt søkelys på bunadstradisjonen, for å bevare den for framtidige generasjoner. Vi ønsker å nominere nordmenns allmenne bunadsbruk, ikke én bunad spesielt, eller noen spesielle teknikker. Det vil si at både produksjon, påkledning og bruk omfattes av nominasjonen.

Les også

Dette er greitt–og ikkje–når du går i bunad


Omfatter mye

– Bunadbruken omfatter veving av stoff, brodering, sammensying og tilpassing. Den omfatter også kunnskap om hvordan vi kler på oss bunaden og om hvordan vi bruker bunaden. Nominasjonen rommer vår allmenne bunadsbruk, og dermed alle landets om lag 450 forskjellige bunader.

Unesco sin liste

– UNESCOs Representative Liste har i dag ca 470 oppføringer fra hele verden; om alt fra båtbygging, dukketeater til ølbrygging. Oppføringene på denne listen skal vise verdens mangfold av kulturarv i alle variasjoner, og øke bevisstheten om viktigheten av at også vår immaterielle kulturarv bør bevares og videreføres. Nominasjonssøknaden skal sendes inn vinteren 2020.

Les også

Bunaden blir ferdig

Vil arbeide aktivt

– De fem organisasjonene som står bak nominasjonen kommer til å arbeide aktivt det neste året for å informere folk flest om nominasjonen, og oppmuntre folk til å bruke Facebook og Instagram-kontoen vår. Bærerne av kulturarven står helt sentralt i UNESCOs konvensjon om immateriell kulturarv. Derfor vil vi gjerne høre om deg og din bunad, og om hva du tenker om bunadens framtid i Norge, avslutter Norges Husflidslag, Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Noregs Ungdomslag, Norsk folkedraktforum og Studieforbundet Kultur og Tradisjon.

Les også

Av det flotteste i vår kulturarv

Kommentarer til denne saken