SØR-AURDAL: I Porsgrunn pågår det i disse dager en debatt om hvorvidt det er greit for kvinner å amme under politiske møter.

Bakgrunnen er at Gunnar West Sørlie, uavhengig representant som til høsten stiller til valg for Industri- og næringspartiet, mener at bystyrerepresentant for Arbeiderpartiet, Lillian Elise Esborg Bergane, burde vente med å returnere til politikken til hun er ferdigammet.

Hun venter nemlig barn i mai, og er tydelig på at hun ønsker seg tilbake til politikken så raskt som mulig.

Hvis dette skal la seg gjøres, vil hun ved behov være nødt til å ta en ammepause – eventuelt gjøre det til bords rundt møtet.

I et Facebook-innlegg stiller Sørlie spørsmål ved om det er greit at representantene blir distrahert av en ammende mor og et spedbarn som tidvis gråter, og at han også sliter med de som sitter og strikker – og mener dette ikke hører hjemme i et organ der man skal diskutere og løse seg fram til viktige beslutninger for lokalsamfunnet.

– Jeg vil jo tro at hvis man plutselig tar frem det som man må bruke for at barnet skal få litt melk, så er det temmelig distraherende for en del mennesker, sier han til NRK.

Det var Porsgrunns Dagblad som først omtalte saken.

Hvorfor det?

Ordfører Marit Hougsrud kjenner på en måte til problemstillingen bedre enn mange – med unntak av at det aldri var et problem, da hun under sitt aller første kommunestyremøte 13. oktober 2011, ammet sin 8 uker gamle baby, Øivine.

– Allerede da var det ingen som hevet et øyenbryn eller stilte spørsmål ved det.

Den eneste som stilte spørsmål ved det, var journalisten på stedet.

– Han spurte om jeg hadde spurt ordføreren om lov til å amme i møtet, og det skjønte jeg ikke hvorfor jeg skulle ha gjort, hvilken betydning skulle det hatt? Alle syntes det var veldig hyggelig og koselig med en baby på plass.

På spørsmål om hun selv hadde noen tanker om avgjørelsen på forhånd, og om hun var spent på mottakelsen og reaksjoner, sier hun at dette heller ikke var et tema eller noe som streifet henne at kunne oppfattes som problematisk.

Hougsrud sier alle ble gjort grundig klar over, da hun ble satt på lista, at hun ventet barn i perioden og at den lille ville kunne sette preg på møtevirksomheten. Alle visste dermed hva som skulle skje.

En veiviser

– Hadde dette blitt problematisert og jeg blitt nektet å amme under møtene, er det ikke sikkert jeg hadde stilt til valg i det hele tatt. Det er nok en viktig veiviser for mange, sier Hougsrud, som er opptatt av at det ikke skal sitte middelaldrende menn rundt om og bestemme hvordan kvinner skal tilpasse seg det politiske virket.

Hun er allikevel tydelig på at dette er en løsning som må passe begge parter.

– Mor må jo være trygg i det, men det må jo også være et stille og rolig barn som dette lar seg gjøre med. Akkurat det vet man jo ikke på forhånd. Det gikk veldig fint i min situasjon.

Øivine var hennes fjerde barn, og hun sier at det ikke hadde latt seg gjøre med for eksempel nummer tre, som var langt mer urolig og vokal av seg.

Les også

Marit og Knut driver Valdres største skogeiendom: – Mye gammel og god kunnskap har drukna i malingsbøtta

Hougsrud sier at amming i politiske møter aldri har vært et tema i Sør-Aurdal etter dette, og sier at muligheten for å amme må være der for å sikre engasjementet – også for yngre kvinner.

Hun har heller ikke hørt om at dette har vært et tema eller en problemstilling i andre kommuner i Valdres – og håper således at det heller ikke blir det i framtiden.

Til NRK sier Esborg Bergane at det allerede er for få politikere i aldersgruppen 25–45 år:

– Jeg er absolutt redd for hva disse tilbakemeldingene vil gjøre med rekrutteringen av spesielt yngre kvinner i lokalpolitikken. De er helt klart en stemme vi trenger.

Les også

Det er eit faktum at menn 50+ framleis dominerer kommunestyra våre