Gå til sidens hovedinnhold

De yngste er taperne

I en situasjon der det er lite smitte, blir nok en gang barn og unge de mest skadelidende.

Leiar Dette er ein leiar. Leiaren gir uttrykk for avisa si haldning.

I disse dager er det ett år siden de første tilfellene av koronasmitte dukket opp i Norge. Det aller første tilfellet ble bekreftet i februar i fjor. Lite visste vi da hva vi skulle stå ovenfor de neste ukene og månedene, og at viruset ett år etter fremdeles ikke var bekjempet.

For mange har koronanedstenginga vært ekstra brutal. Barn og unge har det siste året vært underlagt store begrensninger. De må takle heimeskole, en annerledes skolehverdag når de er fysisk på skolen, de må takle at fritidstilbudene blir stengt ned, at de ikke kan samles til sosiale sammenkomster, og at de ikke kan invitere alle de vil på bursdager.

Når man er 10, 14 eller 17 er ett år en lang evighet, spesielt når man ikke kan tilbringe tid sammen med venner, eller ikke kan delta på aktiviteter etter skoletid. Det er lett å glemme for voksne, som er de som tar avgjørelsene når det gjelder tiltak mot smittespredning.

Siden 20. januar har barn og unge kunnet trene tilnærmet normalt – etter skoletid. Det ligger likevel i rådene fra regjeringa at aktiviteter som samler personer fra flere kommuner heller ikke de neste ukene kan gjennomføres. Vi har stor forståelse for at vi må leve med ekstraordinære tiltak for å hindre smittespredning. Men mange arbeidstakere krysser kommunegrensene hver dag for å reise til og fra jobb, eller drar til nabokommunen for å handle. Da virker det pussig at det ikke skal være mulig å arrangere et skirenn for barn og unge fra flere Valdres-kommuner.

Vi trenger lokalt tilpassa retningslinjer. I en situasjon der det er lite smitte, blir nok en gang barn og unge de mest skadelidende. Så lenge kulda ikke setter en stopper for det og smitteverntiltakene blir fulgt, burde det være mulig å arrangere utendørs aktiviteter som samler barn og unge fra flere Valdres-kommuner.

Kommentarer til denne saken