Tråkker utenfor på Nordfjellstølen

Vintermyr på Nordfjellstølen.

Vintermyr på Nordfjellstølen. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Kjære Avisa Valdres. I dekningen av en konflikt er det god journalistikk når saken har en rimelig likevekt mellom partene. På Nordfjellstølen tråkker avisa utenfor. Vi var også tilgjengelig for fotografering. Nok om det.

DEL

MeningerVi er 20 grunneiere/hytteeiere på Nordfjellstølen som har tatt belastningen med å gå til retten med krav om vinterbrøytet vei fram til eiendommene. Kravet er rettet mot den Oslobaserte grunneieren som hevder eierskap til den veien vi vil ha som helårsvei. Denne grunneieren har en familiær forankring i sin eiendom, men ellers ingen annen rettslig status enn oss andre.

Kravet om helårsvei fram til eiendommene er forankret i tinglyste rettigheter og muligheten til bruk av hyttene alle dager, hele året. I skjøtene har vi, med ulike språklige formuleringer, tinglyst veirett fram til eiendommen, eller som jeg; garantert adkomst. Vi har hittil ikke sett dokumenter som begrenser denne rettigheten. I samme åndedrag fulgte tinglyst vannrett, men ingen har hevdet at den er begrenset til sommerhalvåret. Derfor har vi tro på at vi lever i et samfunn med et velfungerende rettsvesen.

Diskriminerende

Nå må jeg bli personlig. Kjøpte hytta da jeg var midt i 50-åra og familien i god fysisk form. Scootertransport av varer opp til hytta ved ankomst. Under resten av oppholdet var det å bruke beina opp og ned til parkeringsplassen når vi skulle til bygda. Et slit på det tyngste, men ga oss frihet til den hyttebruken vi hadde behov for.

Nå har jeg passert 72 år og skroget setter sine begrensninger for meg og mine. Uten helårsvei blir vi nå isolert på hytta vintertid. Bare scooter opp, og ved en god dag beina ned ved hjemreise.

Uten helårsvei blir vi nå isolert på hytta vintertid. Bare scooter opp, og ved en god dag beina ned ved hjemreise.

Arne Braadland

Vi kan naturligvis benytte scootertransport. Men med et døgns bestillingstid, 800 kroner tur/retur hytta, er det lite aktuelt med ekstraturer til bygda. Dyrt blir det også. Med en naturlig besøksfrekvens til bygda under hele vintersesongen, bikker kostnadene fort ti tusen kroner.

Dette kostnadsbildet og begrenset bevegelsesfrihet, rammer naturligvis andre bevegelseshemmede i minst like stor grad. Diskriminering. I tillegg begrenser dagen regime nødetatenes tilgang til hyttene i området, og service de moderne installasjonene i hyttene, har ekstra utfordringer.

Ubrukelig i uker

I begge ender av vintersesongen er det ikke scootertjeneste og sommersesongen blir kortere med maskintråkket skiløyper i vegtraseen. Derfor er mange uker i året hytta ikke kan brukes. I år åpnet veien først 20. mai. Det opplever vi som en urimelig begrensning av bruken av egen eiendom. Vi vil rett og slett bruke hytta når vi vil hele året, døgnet rundt.

Dagen i dag

Vi er i 2018. I Norge. På Nordfjellstølen. Der vil dagens regime og noen skiløpere fortsette å begrense vår bruk av hyttene. Det må jo være en kuriositet at en større grunneier mener å ha rett til å begrense andre eieres bruk av egen eiendom. Det lukter som mugg fra gamle baronier.

Nordfjellstølen sørover mot Bagn.

Nordfjellstølen sørover mot Bagn. Foto:

Vinterveiene blir brøytet i alle nabolag, og ellers i Valdres. Etnedal Hytteeierforum har i brevs form, etter forespørsel fra den store grunneieren, skrevet: «Det er forståelig at hytteeierne ønsker vinterbrøytet vei for å benytte seg enda mer av sine hytter, som ligger i et fantastisk flott område.»

Drømmen

Hvis jeg forstår motparten rett, som vil en vinterbrøytet vei rasere det som er av preparerte skiløyper i hele området. Det er spesielt Valdresløypa som er sårbar. Jeg vet at den en gang i tiden var drømmer om å få på plass en løype med et slikt navn. Men det er fortsatt drømmer. Hvis du søker i de digitale og mest tilgjengelige lokale kilder, er det vanskelig å finne spor etter denne drømmen. Prøv selv. Heller ikke i reguleringsplanen for Nordfjellstølen, eller i forarbeidet, er den nevnt. Derfor er det underlig at vår ærede motpart bruker mye tid og krefter på å foreklare hvorfor verden går under hvis man brøyter bort en skiløype som ikke eksisterer. Nok om det.

Snøen som falt i fjor

Motstanden mot vinterbrøytet vei er brattest i bakkene, spesielt i den bratte bakken med der fantasifulle navnet «Brattbakken» på folkemunne. Der har det, ifølge den store grunneieren, gått en skiløype i uminnelige tider og noen år til. Og hevd, og det som verre er, blir brukt som argument for å stoppe brøyting av Brattbakken. Faktum: Nå vet vi at løypa, uansett, bare har ligget der halve tiden.

«Brattbakken» ble først bygget på slutten av 1960-tallet. Før det kunne den ikke gå i «Brattbakken». Fra 80-tallet og fram til nå har det aldri vært kjørt skispor i den bakken. Skiløpere går opp og ned bakken på beina.

Hytteeiere som bor langs vinterbrøytet veier nede ved setra, finner gjerne en velpreparert løypetrase bortom Fjellsbygda og inn i løypenettet. Ellers ønsker vi bare enkle mindre justeringer så alle tidligere løyper fortsatt eksisterer i området. Grunneier samtykker ikke i slike endringer, og vi er derfor glade for at hovedløypa gjennom feltet er satt av som spesialområde for skiløype i reguleringsplanen. Dette for at ikke grunneier også her forsøker å stanse løypenettet.

Fantastisk

Vi er enige med Etnedal Hytteeierforum. Nordfjellstølen er et fantastisk hytteområde, og vi er heldige som er grunneiere med hytte der oppe på fjellet. Det er derfor vi krever vår rett til å bruke hytta alle dager i året, døgnet rundt. 

Nordfjellstølen er et fantastisk hytteområde, og vi er heldige som er grunneiere med hytte der oppe på fjellet. Det er derfor vi krever vår rett til å bruke hytta alle dager i året, døgnet rundt.

Arne Braadland

Som folk flest vil vi ha full råderett over egen eiendom innenfor storsamfunnets rammer. Derfor er det trist at vi som fremmer våre krav gjennom rettsvesenet, har blitt og er utsatt for hetsing. Det har pågått siden vi åpnet saken for to år siden. Den var sterkest den første tiden, og mange føler ubehag.

Nå venter dommen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags