INNLANDET: Sammenlignet med tall fra samme periode i fjor er dette en nedgang, fra 941.

Totalt i Norge er det i år er 5893 personer tatt med ulovlig mobilbruk bak rattet, mens det i samme periode i fjor ble tatt 7953 personer. Tallene indikerer da fortatt en nedgang i antall tatt med ulovlig mobilbruk bak rattet.

Flere drepte til tross for færre tatt med ulovlig mobilbruk

– Selv om nedgangen i antall tatt med ulovlig mobilbruk isolert sett er god, kan vi allikevel ikke tillate oss å feire, sier prosjektansvarlig i Ung i trafikken, Liv Marie Bendheim.

Med dette sikter Bendheim til at det hittil i år er drept 63 personer, dobbelt så mange som på samme tid i fjor og at vi må helt tilbake til 2016 for å se lignende tall. Hun håper flere gjør bilen til en mobilfri sone i sommer, da flere kommer til å ferdes på norske veier.

En av de største truslene mot nordmenns trafikksikkerhet

– Man vet jo fra tidligere tall at nesten en av tre ulykker skyldes uoppmerksomhet, så det å legge fra seg mobilen kan føre en lang vei. Vi håper at flere nå vier litt mer oppmerksomhet mot veien, sier hun.

I 80 km/t beveger en bil seg nærmere 90 meter på fire sekunder, minner Bendheim om.

– Det tilsvarer at man beveger seg distansen av en fotballbane i løpet av en kort titt på mobilen. Mye kan skje på denne avstanden og sekundene kan fort bli skjebnesvangre, kommenterer hun.

Hun medgir at boten på 7450kr og tre prikker på førerkortet for å bruke mobilen bak rattet er strengt, men at dette er et viktig middel for å få færre til å legge vekk mobilen.

– Vi kan ikke miste fokuset på trafikksikkerhet nå, legg vekk mobilen i bilen, vi har ingen å miste.