Denne konteineren skal rense på Leirin

RENSEANLEGG: Denne konteineren er et renseanlegg som skal forhindre miljøgifter fra å lekke ut i vannområdene rundt Fagernes Lufthavn Leirin.

RENSEANLEGG: Denne konteineren er et renseanlegg som skal forhindre miljøgifter fra å lekke ut i vannområdene rundt Fagernes Lufthavn Leirin. Foto:

Avinor har satt i drift et nytt renseanlegg på Fagernes Lufthavn Leirin.

DEL

LEIRIN: I løpet av sommersesongen 2019 skulle Avinor ha på plass et renseanlegg for å redusere avrenning av miljøgiften PFOS/PFAS fra flyplassen, til de nærliggende vannene Leirin – herunder Kalken, Susfjorden og Storfjorden –, Sustjednet og Leirelvi.

– Leverandøren NIRAS, som også står bak renseanlegget på Oslo Lufthavn, har innredet en konteiner med rør og EL-anlegg. Den står i Drammen og fraktes til Fagernes så fort arbeidet skal i gang. Kullfilteret står lagret på flyplassen, og det skal utføres grave- og rørarbeider av Fagernes Anlegg AS før rensekonteiner kan monteres, anslått total framdrift er 3–4 uker, sa kommunikasjonssjef i Avinor, Gurli Høeg Ulverud, til avisa i midten av oktober.

Nå er renseanlegget på plass, og torsdag ble det satt i drift.

– Anlegget er testet og fungerer som det skal, i forrige uke jobbet de fortsatt med å få tilgang til nødvendig datanett. Så snart nettet er på plass starter driften, opplyste Ulverud til avisa fredag.

Hun kunne senere melde at renseanlegget var satt i gang allerede torsdag.

Artikkeltags