Smørlia: Nå har det kommet strøm til området og stadig flere hytter utstyres med sterk utendørsbelysning. Det forringer naturopplevelsen, mener Windingstad, som har bedt Nord-Aurdal kommune svare på hvilke begrensinger som gjelder.

Spurt kommunen

– Lysforurensing er et tema som har opptatt meg lenge. Da jeg så diskusjonen omkring hyttebelysing på en facebook-gruppe for de som har hytte i Pilset-område, sendte en nøytral forespørsel til kommunen, med spørsmål om hvilke krav og begrensinger kommunen stiller i hytteområder som blir elektrifisert, forteller han, og legger til:

–En ting er det som blir sagt, en annen ting er hvilke tvangsmidler som kan tas i bruk og om dette i det hele tatt blir fulgt opp.

Windingstad fikk selv strøm på hytta for et par år siden, og gleder seg over godt innelys. Hans syns også det er trivelig å se lys fra vinduene i nærliggende hytter, men sløsing med utelys er han motstander av. Han viser til at mange ubevisst har montert utelys som automatisk slår seg på ved mørkets frembrudd. Han mener flere bør være mer bevisst med lysbruken. Lyset skal blendes av og rettes nedover.

– Jeg forventer at hytteeiere blir mer bevisst på dette og gjør den skjermingen og at man deaktiverer autofunksjonen for av- og på sensor.

– En uting

– Det er sikkert hundre hytter som har fått strøm her oppe de siste årene, og den utbredte bruken av utelys er i ferd med å forandre preget på hele området.

Han er overrasket over at ikke flere ser verdien av mørket og er glad i den naturlige endringen av lys.

– Jaget etter kunstig utelys er en uting. I alle år har jeg forsøkt å lære barna mine om stjernehimmelen og naturopplevelsene som mørket har å by på. De har lært å bli venn med mørket. Der tror jeg mange har noe å lære. Vi må sette pris på mørket, sier Windingstad.