– Det er tydelig at mange ønsker å bidra

VELVILJE: Sonja Bordewich opprettet Facebook-siden Vi i Sør-Aurdal hjelper hverandre, og forteller mange ønsker å bidra.

VELVILJE: Sonja Bordewich opprettet Facebook-siden Vi i Sør-Aurdal hjelper hverandre, og forteller mange ønsker å bidra. Foto:

For å underlette dilemmaet for mange av de som sitter i karantene og for eksempel trenger å handle, har det nå dukket opp Facebook-sider for flere kommuner i Valdres der andre innbyggere tilbyr seg å gjøre dette.

DEL

VALDRES: Sonja Bordewich var først ut i Valdres allerede 13. mars, med Facebook-siden Vi i Sør-Aurdal hjelper hverandre. Hun forteller hun har tatt inspirasjon fra andre kommuner, og sier det er tydelig at mange ønsker å bidra - med et medlemstall på 449 personer per søndag ettermiddag.

Både bidra og få hjelp

Det presiseres at gruppen ikke bare er til for de som kan stille opp, men at det også er mulig for de som er i f.eks karantene å finne noen som kan stille. Det er så langt ingen bekreftede smittede i Sør-Aurdal, men det er fremdeles sterkt oppfordret at man holder seg hjemme uansett om man er syk.

– Vi må ha et sted hvor folk kan komme med sine behov for hjelp, og hvor man kan melde seg til tjeneste.

Mange eldre tør ikke ut døren

Aina Renate Jordet i Aurdal var nestemann ut, og startet Facebook-gruppen Vi i Nord-Aurdal hjelper hverandre. Hun ble oppmerksom på at Sør-Aurdal hadde en slik gruppe, og tenkte det kunne vært greit om også Nord-Aurdal hadde dette. Per søndag kveld er 776 personer medlemmer.

– Det er jo mange som ikke kommer seg ut, være seg eldre som er redde eller folk i karantene. Og vi håper jo folk respekterer karantenen!

Mange tilbyr seg å handle og å utføre andre tjenester som både brødbaking og å gi vekk restlager av morsmelkerstatning til babyer med melkeproteinallergi.

– Dette er jo også nyttig for de som er permittert fra jobben og har lyst på noe å gjøre. Vi har ikke skrevet det i gruppen, men håper jo at de som stiller opp kan få en liten påskjønnelse i form av litt drivstoffpenger eller noe.

Kan være behjelpelige med å legge ut forespørsler

Camilla Nygård registrerte at Sør-Aurdal og Nord-Aurdal hadde fått sine respektive grupper, og ble dermed den tredje som opprettet for sin kommune: Vi i Øystre Slidre hjelper hverandre.

– Jeg tenkte at det hadde vært greit å ha en sånn gruppe for alle kommunene i Valdres. Det er ikke fryktelig mye som har skjedd ennå, men mange har meldt seg inn i gruppa - og Øystre Slidre er langt, forteller Nygård.

Gruppen teller 379 stykk lørdag kveld.

– Om noen av en eller annen grunn ikke skulle være komfortabel med å ha navnet sitt ute av en eller annen grunn, kan jeg være behjelpelig med å være mellommann.

Alle tre håper gruppene blir flittig brukt til å formidle både behov for hjelp, og å melde seg til tjeneste. Alle gruppene følger retningslinjer for å unngå å sette seg selv eller andre i fare. Det oppfordres til kontaktløs betaling, og å levere varer ved å sette det utenfor døren og ringe på.

Også gruppen Vi i Vestre Slidre hjelper hverandre har dukket opp etter at denne saken ble publisert.

Det er ikke usannsynlig at slike grupper for de to gjenværende kommunene kan poppe opp i løpet av den kommende tiden. Send gjerne en mail til susanne.adensfield@amedia.no så det blir lagt til i saken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken