Gå til sidens hovedinnhold

Droppet søppelbøtter på kontorene og byttet ut kildevann med springvann: Nå er banken miljøsertifisert

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag delte ordfører Knut Arne Fjelltun (Nord-Aurdal) ut sitt første diplom for Miljøfyrtårn-sertifisering, og det hos Sparebank 1 Hallingdal Valdres på Fagernes.

FAGERNES: Dette blir dermed den 12. i rekken av miljøfyrtårn-sertifiserte bedrifter i Nord-Aurdal. Sparebank 1 Hallingdal Valdres er kjent for å være foroverlente når det gjelder grønn økonomi, blant annet ved å være de første til å introdusere miljølån med 0% rente.

Skape engasjement internt

Administrerende direktør Knut Oscar Fleten forteller den bærekraftige strategien har pågått i flere år, og at å bli sertifisert er et ledd i å få det ytterligere dokumentert. Av mer konkrete tiltak internt er det blant annet opprettet en egen stilling som energi- og miljørådgiver, som Emma Thylander besitter. Hun er en ressurs for både banken og bankens kunder.

– Av tiltak som er mer synlige for de ansatte er at vi har tatt bort søppelbøttene på hvert enkelt kontor, slik at man må ut og ikke minst kildesortere søpla si. Vi har også kuttet ut kildevannstankene, det er en veldig typisk norsk uvane. Spesielt når vannet vi har i springen er så godt som det er, og vann på flaske er krevende med tanke på transport og emballasje, forteller Fleten - som jo bedyrer at det er synd for leverandørens del, men at miljøet er viktigere i den beslutningen.

Det nevnes at det er viktig at alle blir bevisste på eget forbruk for å nå målene - og Liv Brestad følger opp de ansattes innsats i arbeidstid.

– Man blir jo veldig bevisst på det. Jeg har jo blitt helt på det å sjekke søpla, og blir jo litt oppgitt om noen har sortert feil, ler hun.

Samtidig er energiforbruket nøye gjennomgått i husene, og miljøregnskapet omarbeides for å gå mer i tråd med Miljøfyrtårn.kravene.

Grønt tilbud

Men også kunder vil merke at banken stryker grønne prosjekter medhårs.

– Vi prøver å utvikle innhold på produktsiden, og vil ikke nødvendigvis bruke pisk men være en god diskusjonspartner. Dette ved å blant annet realisere prosjekter med en grønn profil.

Miljølånet med 0% rente det første året et er slikt eksempel, spesielt for hytteutbyggere som merker at kjøperne i større grad er opptatt av hyttene bygges miljøsmarte og energieffektive. Dette bekrefter at miljøaspektet blir stadig mer viktig for forbrukerne i vurderinger av investeringer.

– Det har vært en spennende reise og vi har lært mye underveis bekrefter Thylander da det ble klart at banken fikk sertifiseringen i midten av desember.

Les også

Sparebank 1 Hallingdal Valdres går i bresjen: Første tradisjonelle bank, regnskap og eiendomsmegler som sertifiseres etter nye regler

Men veien videre som Miljøfyrtårn-bedrift er ikke ferdig ved sertifisering. Det er krav om årlig innrapportering og forbedring. For SpareBank 1 Hallingdal Valdres stopper det heller ikke med dette

– Vi jobber kontinuerlig med å se på muligheter både internt og ut mot kunder for å bidra til en grønnere fremtid. Vi har satt oss som mål å være ledende på dette i Norge innen vår bransje. Per i dag er det ingen andre banker i Norge som har gjort så mye konkret i forhold til å vise at de faktisk satser på miljø som en aktiv strategi. Vi ser at vi blir kopiert av de større nasjonale bankene, derfor må vi bare jobbe på videre slik at vi kan dra bransjen i riktig retning i forhold til miljø.

Knut Arne Fjelltun forteller Nord-Aurdal kommune selv burde vært på ballen og vært sertifisert for lenge siden, men bekrefter at det blir jobbet med. Samtidig er han glad for at lokalbanken går i førersetet når det gjelder å ta miljø på alvor.

Kommentarer til denne saken