HEGGENES: – Hund er det likeste jeg veit. Jeg har hatt hund hele livet, fuglehunder. Derfor er det så trivelig med hund på besøk på heimen, forteller Inga Marie Nilssen mens hun gir Minni en god klem. Det er lett å se at Inga er glad i hunder, og hun vil helst sitte med Minni hele kvelden, om hun kunne det. Det er pelsterapi på sitt beste, og Minni lokker fram smil og latter hos de fleste.

Håper på hundebesøk
Minni er en ugarsk gjeterhund av rasen pumi. Som godkjent besøkshund er hun godt skolert i hvordan man skal oppføre seg inne på heimen. Med logrende hale og kvikke øyne tar hun kontakt med beboerne, og lar seg villig og rolig klappe. Noen ganger sitter hun i fanget, eller hopper opp i senga, om de eldre ønsker det.

 

– Det er fint å kunne bruke hunden til noe fornuftig, som også gleder mange andre, sier Kirsten Flagstad, som tror det blir mange flere besøkshunder i Valdres etter hvert.

– Jeg håper det er noen som kommer på besøk med hund på heimen, når jeg selv blir så gammel, ler Flagstad.

Minni har allerede funnet seg til rette på fanget til Gjermund Sagahaugen. Her har hun sittet mange ganger før, og at Minni kjenner han igjen, er det ingen tvil om.

 

Hund, katt og høne
Røde Kors Besøksvenn med hund tilbyr en-til-en-besøk heime, og besøk på institusjon av en frivillig besøksvenn sammen med hunden sin. Dyreassistert aktivitet har dokumentert positiv helseeffekt.

Den frivillige skal være kurset og godkjent som Røde Kors Besøksvenn, og hund og fører skal sammen være sertifisert for denne aktiviteten. Effektene er gode, og forskning viser at besøk av hundeekvipasje senker blodtrykk, samt minsker smerte og stress.

 

– Tidligere hadde vi en katt på den ene avdelinga her. Den bodde her i mange år, og var et kjærkomment kjæledyr for beboerne, forteller spesialhjelpepleier Else Marie Nygaard-Andersen og Anny Myrland.

 

– En gang hadde jeg også med meg høner på avdelinga – det er en lang historie, men morsomt var det, ler Myrland.

De ansatte forteller at det er lov for besøkende å ta med hund på sjukeheimen, og det er sjelden problemer med allergi.

– De fleste som er her har et godt forhold til dyr, og mange har hatt hund eller katt eller andre husdyr, og trives godt i lag med firbeinte. Da er det fint for dem å få besøk av hunder som Minni, sier de to pleierne. 

Trofast besøkstjeneste
Anne Nora Alund, leder for Røde Kors besøkstjeneste i Øystre Slidre, syns det er stas at de nå har kommunens første besøkshund.

– Det er første gang vi kan tilby en besøkshundtjeneste i Øystre Slidre, og vi er glade for å kunne gi et slikt tilbud. Nå har vi inngått en avtale med sjukeheimen, og tilbakemeldingene er veldig gode. I tillegg til den nye besøkshunden, har vi om lag 25 medlemmer av besøkstjenesten vår. Det er frivillige som besøker eldre og andre med besøksbehov hver uke – og noen av dem har vært med helt fra oppstarten, forteller Alund. 

Pågang på kurs
Berit Moe i Oppland Røde Kors forteller at det er fem godkjente besøkshunder i Valdres nå. Fire av dem holder til i Sør-Aurdal.

 

Hun forteller at alle raser benyttes i tjenesten. Det viktigste er at hunden er sosial og trygg. Alle må gjennom en funksjonsvurdering, samt praktisk og teoretisk pensum. Det hele avsluttes med «eksamen» på et omsorgssenter. 

– Det er pågang i lokalforeninger i Valdres for å utdanne nye ekvipasjer, og vi håper å få til en nytt kurs i løpet av våren. Vi startet de første besøkshund-kursene i 2013, og nå har vi 18 godkjente ekvipasjer i Oppland. Det er økende interesse, og et satsingsområde for oss i Røde Kors. Vi ser at tilbudet har stor verdi, sier Moe.

Har du en hund som kanskje kan bli besøkshund? Les mer HER.