-Slik unngår du å kjøre på elg

Får du elg foran bilen står det om sekunder. Denne elgen ble stående. Foto:Håkon Olav Bakkene

Får du elg foran bilen står det om sekunder. Denne elgen ble stående. Foto:Håkon Olav Bakkene

Artikkelen er over 1 år gammel

På bakgrunn av de mange viltpåkjørslene de siste dagene, og faren for flere fremover, går forsikringsselskapet If ut med råd om hvordan du som bilist kan unngå ulykker.

DEL

Våre råd til deg som er ute på veien: Følg med på skilting, kjør aktsomt, ha blikket høyt og beveg det fra side til side der det er ekstra høy risiko for å støte på elg, hjort eller rein.

Og – som alltid – tilpass farten etter forholdene, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

Risikoen for å kjøre på elg og annet hjortevilt er aller størst i skumringen om kvelden og i grålysningen om morgenen.

Ett sekund til å stoppe

Når en personbil i høy hastighet treffer en elg på 200-300 kilo, er det snakk om et svært kraftig sammenstøt. Selv om nye biler blir sikrere og sikrere fysisk, er det vanskelig å beskytte seg mot en slik kollisjon. De fleste personskader etter sammenstøt med elg rammer hode, ansikt og nakke, opplyser If.

Løper en elg ut i veien 20 meter foran deg i 80-sonen, har du bare ett sekund på å stoppe. De alvorlige skadene oppstår særlig der elgen kommer brått på slik at bilsjåføren ikke har særlig mulighet til å bremse opp. Det er stor fare for at sjåfør og passasjerer blir invalidisert for livet.

Viktig: Kontakt politiet

– Hvis du kolliderer med vilt må du kontakte politiet så de kan få satt i gang den lokale fallviltgruppen med å håndtere dyret som er påkjørt, enten det ligger nær bilen eller har stukket fra kollisjonsstedet med skader, understreker Sigmund Clementz. Forsikringsselskapene er opptatt av at politi og viltnemnd blir varslet. Ved skader som oppstår ved viltpåkjørsler har de fleste forsikringsselskaper redusert eller ingen egenandel, og du slipper å få bonustap, forutsatt at du melder fra til politiet.

Artikkeltags