Dobling i antall viltpåkjørsler i Valdres i vinter

Denne elgen måtte bøte med livet etter et brutalt møte med en bobil tidligere i vinter. Føreren varslet viltnemda! (arkivfoto:Roy Myrland

Denne elgen måtte bøte med livet etter et brutalt møte med en bobil tidligere i vinter. Føreren varslet viltnemda! (arkivfoto:Roy Myrland

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

At det enorme snøfallet denne vinteren kombinert med mye elg øker risken for at du møter skogens konge, front mot front, det er noe mange i Valdres snakker om. Nå har vi fått frem tallenes klare tale for viltpåkjørsler i Valdres så langt i vinter. De levner ingen tvil om at dette er en vinter utenom det vanlige. Vi snakker stadig med folk som nesten har kjørt på elg og rådyr. Det går som oftest bra, men statistikken viser at det også har gått veldig galt mange ganger i november og desember i 2017 og hittil i januar, sammenlignet med de to foregående årene. Dobbelt så mange elg og dobbelt så mange rådyr påkjørt i forhold til de samme månedene i 2016/2017 før taler sitt eget språk. Ikke minst når en sammenligner med tilsvarende tall for 2015/2016. Mens antall hjort som kjøres ihjel er ganske stabilt har økningen i elg og rådyr vært enorm. Fire ganger så mange rådyr og nesten tre ganger så mange elg drept.

Periode

Elg

Hjort

Rådyr

Nov. 2017-Jan. 2018

28

4

12

Nov. 2016-Jan. 2017

14

3

6

Nov. 2015-Jan. 2016

10

3

3


Mandag skrev vi om en hytteeier som måtte stanse på E16 i Begnadalen der en påkjørt elg lå og kjempet for livet i vegbanen søndag, etter en påkjørsel. To biler sto og ventet på vitnemda. Bilen som hadde kjørt på elgen hadde kjørt videre, uten å varsle.

- Jeg leste om denne hendelsen. Det er virkelig ikke slik vi ønsker at bilister skal opptre, sier miljøkonsulent Christian Rieber-Mohn i Nord-Aurdal kommune. – Vi opplever også at folk ikke ringer, og det er tragisk. Det er ikke så lenge siden en elg ble påkjørt i Nord-Aurdal, uten at den som kjørte på elgen varslet noen. Da ettersøkingsjegeren kom fram til stedet var elgen død. Lovverket her er strengt, og en plikter å melde ifra, seier Rieber-Mohn. Ring 02800 – Ikke 112! Da blir du sett over til nærmeste politiinstans, som har oversikt over ettersøkspersonell i sitt distrikt.

Bjørn Einar Thon, ettersøksjeger i Nord-Aurdal, har tidligere uttalt at han synes det er merkelig at folk ikke vet bedre. – Lappen henger i en svært tynn tråd dersom du ikke varsler, minner han om. Avliving på en human måte er jobben vår, og det er tragisk å komme til et stad og finne et dødt dyr som er seigpina, sier Bjørn Einar Thon.


Artikkeltags