Haugene kappes til flis neste onsdag

-Vi har produsert elgmat, det er bare å innrømme det, sier Syver Øistuen i Statens Vegvesen. Nå skal haugene kappes til flis.

-Vi har produsert elgmat, det er bare å innrømme det, sier Syver Øistuen i Statens Vegvesen. Nå skal haugene kappes til flis.

Artikkelen er over 1 år gammel

-Vi må erkjenne at vi har skapt ekstra med elgmat langs veien, og at det har gitt elgen en grunn til å oppholde seg i nærheten. Nå gjør vi noe med det!

DEL

Syver Øistuen i Statens Vegvesen opplyser at han i dag har undersøkt hvilke tiltak som kan sett inn for å få fjernet haugene med trevirke som fungerer som matfat for elg langs fv51.

-Det ville tatt mange dager å bruke traktor med henger og fjerne alt. Det enkeste og beste er å hente inn en maskin som kan kutte alt trevirke opp i flis. De som har slikt utstyr er dessverre opptatt på annet hold. Men til onsdag i neste uke får vi løst situasjonen. Jeg regner med at det meste er gjort i løpet av denne dagen.

Ber bilister være forsiktige

-Inntil da må vi be bilister som ferdes på strekningen om å utvise ekstra forsiktighet. Det er allerede skilting som varsler ekstrem elgfare. Dette er en strekning vi alltid ser mye elg. I fjor var det 10 påkjørsler i samme tidsrom som vi år har hatt 12. Økningen er altså ikke markant. Men vi har gitt dyrene en ekstra begrunnelse for å oppholde seg langs vegen i år, sier Øistuen.

Varierende forhold

-Vi har samme praksis i store deler av Valdres uten at vi ser noen økning i antall elgpåkjørsler. Men nå er det spesielle forhold. Mildvær og null nedbør gjør at haugene blir liggende åpent, mens de i fjor ble dekket av snø nesten umiddelbart. Og plussgrader gjør at lukten spres langt og nok også blir langt sterkere. Vi har sørget for at mengden mat lokalt er økt kraftig, sier Øistuen.

-Hva har Statens Vegvesen lært av denne situasjonen med beitende elg helt inntil vegen?

-Jeg er ikke sikker på om vi har lært så mye. Vi må sørge for åpen sikt. Men vi nok se an situasjonen bedre, og fokusere på fylkesveger med lavere trafikk i perioder om tilsvarende forhold kommer tilbake, sier Syver Øistuen.Artikkeltags