I fjor startet bibliotekene rundt om i landet med Bibliotekets litteraturpris, og i år er den tilbake. Hvert år er det 10 nominerte man kan stemme på, og du kan stemme på tre favoritter frem til 6. september. En av de nominerte bøkene til årets pris er «Kinderwhore» av Maria Kjos Fonn (2018)., utgitt av Aschehoug. Etter å ha lest den vil jeg si at det er med god grunn!

Maria Kjos Fonn skriver rått om hvordan livet kan bli en evig jakt på å stikke av. I denne boken møter vi Charlotte når hun er 7 år. Hun vokser opp i et hjem med stadig nye stefedre og en mor som tilbringer livet i en evig pillerus. Når Charlotte er bare 12 år blir hun misbrukt av en av stefedrene. De gjentagende overgrepene gjør at jenta trenger å stikke av fra virkeligheten, og dessverre finner hun løsningen i morens piller. Hun rømmer inn i en hverdag med dop, sex og ønsket om å være fraværende. Kan det finnes en vei ut av så destruktive mønstre?

Les også

Man vil nok kjenne seg litt ekstra igjen som skeiv ungdom selv

I omfang er boken lett å lese, 230 sider med tidvis mye luft. Men innholdet dere, som sammendraget tilsier er det stappfullt av det menneskelige mørket, mørk humor og smerte som gjør at du ikke vet om du vil lese videre. Likevel er det noe med den fantastiske skrivingen til Kjos Fonn som gjør at du ikke kan legge fra deg boka. Boka sluker deg hel og den blir sittende igjen med deg lenge etter slutten.

Både Kjos Fonns novellesamling «Dette har jeg aldri fortalt til noen» og romanen «Heroin Chic» har også den samme mørke, men velskrevne tonen. Gjennom hennes litteratur kan man utforske en verden som kanskje er fjern for mange av oss, men som er virkeligheten for mange andre.