Bildene og reportasjene fra Tyrkia er grusomme. I dagevis har overlevende lett i ruinene etter familiemedlemmer, venner og andre, som kan ha overlevd da bygningene kollapset som følge av de kraftige jordskjelvene i Tyrkia og Syria.

Jordskjelvene natt til mandag og mandag formiddag skal være det kraftigste jordskjelvet på 100 år i regionen. Episenteret for det største jordskjelvet var ved Tyrkias sjette største by, Gaziantep, med over to millioner innbyggere. Skadene her er enorme. Men flere provinser i Tyrkia og Syria er kraftig berørt. Millioner av mennesker trenger nå all hjelpa de kan få. Og givergleden er stor. Norske hjelpeorganisasjoner har allerede samla inn flere millioner kroner fra folk som ønsker å bidra.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kan så mange som 23 millioner mennesker i Tyrkia og Syria være berørt. De foreløpige dødstallene passerte fredag 21 700 mennesker, og nærmere 80 000 mennesker er skadet. Over 300 000 mennesker har blitt heimløse etter jordskjelvet. Det er ventet at tallet på omkomne vil stige de neste dagene.

Redningsarbeidet har vært vanskelig. Nå blir tyrkiske myndigheter, med president Recep Tayyip Erdogan i spissen, anklaga for å ikke være godt nok forberedt på jordskjelv. Hjelpa kommer ikke fram, er ikke godt nok organisert, og nye boligblokker, som skulle være bygget for å tåle store jordskjelv, har kollapsa. Kritikere frykter også at presidenten vil benytte situasjonen til å stramme ytterligere inn på ytringsfrihet, slå ned på kritikk mot styresmaktene og utnytte den tre måneder lange unntakstilstanden fram mot valget i mai. Ikke minst i de kurdiske områdene i landet.

Ett eksempel på Erdogans regime er at tyrkiske myndigheter onsdag begrensa Twitter i landet. Påstander om spredning av desinformasjon og falske nyheter skal ha vært begrunnelsen. Men mange tyrkere har søkt til sosiale medier, som Twitter, for å etterlyse slektninger og venner, og myndighetene har også vært utsatt for stor kritikk i sosiale medier for handtering av hjelpearbeidet de første dagene. Hvordan jordskjelvet og de humanitære og politiske etterdønningene vil påvirke valget i vår, blir spennende å se.

I Syria er de ramma områdene svært utsatt. Mange år med borgerkrig, og restriksjoner på internasjonalt bistand til disse områdene, har ført til store konsekvenser for sivile allerede før jordskjelvene inntraff.

Kulde og snø gjør situasjonen ekstra vanskelig for de overlevende. Mange nordmenn har slektninger i Tyrkia og Syria i de områdene som er ramma av jordskjelvet. Vi i vår ganske så fredelige verden blir sjølsagt påvirka når det skjer katastrofer andre steder. For hver time som går, svinner håpet om å finne overlevende i ruinene etter de tusenvis av sammenraste bygninger.