Debattinnlegg Debattinnlegg Dette er eit debattinnlegg, skrive av ein ekstern bidragsytar. Innlegget gir uttrykk for skribenten sine haldningar.
Du har sikkert hørt om EMV, men vet du egentlig hva det er og hva det går utover?
Kiwi forklarer det egentlig ganske godt med sitt ordtak: «vi presser prisene». Dette innebærer at butikkene setter ned prisene på sine egne merkevarer (EMV) slik at de til enhver tid er billigere enn varer fra andre aktører. Butikkene gir også bedre hylleplass til sine egne produkter og delvis gjemmes andres varer.
EMV er matvarekjedenes forsøk på å konkurrere ut andre aktører i det norske markedet for å eie mest mulig av næringskjeden selv. Vi snakker da om å kunne styre produksjonen fra bonden setter frøet i jorda helt til gulroten ligger ferdig i butikken.

En fare for at man kan bli overhøvla av alle varianter av banneord eller navn på kjønnsorganer
Å eie hele produksjonslinja skaper makt, og tillater kutt i alle ledd for å kunne redusere prisene. Disse kuttene fører til at produksjonen sentraliseres rundt store lagre på Gardermoen eller slakterier i det sentrale Trøndelag, ettersom matvarekjedene kan betale bonden fem kilometer unna slakteriet bedre enn det samvirket som er pålagt henteplikt i hele landet kan.
Dette gjør dem i stand til å utkonkurrere mindre aktører. Alt dette for å kunne redusere prisene ut til oss forbrukere litt og selv ta ut et større overskudd. Men er maten egentlig for dyr?
I 2017 brukte nordmenn over 203 milliarder kroner på mat (SSB), samtidig kastet vi mat til en verdi av 20,7 milliarder kroner. Det vil si at vi kaster 10 prosent av maten vi kjøper, og likevel mener vi at maten er dyr.
Etter mi meining er dette det det største ranet av bygdene sidan Høgfjellskommisjonen stal oppretta statsallmenningane
Personlig er jeg student, men jeg tar meg fortsatt råd til å kjøpe mat som jeg vet har vært igjennom flere ulike distributører. Du spør kanskje hvorfor jeg betaler av studielånet mitt til dette? Nettopp fordi det norske næringslivet er viktig for meg, og for meg blir det feil at tre matvarekjeder sitter på makten over hele produksjonskjeden. For meg er det viktig at vi har bønder, distribusjonsselskaper, slakterier og meierier uavhengige av de store matvarekjedene.
Dette virker kanskje ikke så lokalpolitisk, men neste gang du handler mat, tenk på hvordan de valgene du gjør kommer til å prege lokalsamfunnet i Valdres i fremtiden.
