Gå til sidens hovedinnhold

Et gigantisk lettelsens sukk. Ingen flere har testet positivt

Fredag ettermiddag har Marit Tuv fått resultatet av alle koronatester fra laboratoriet på Lillehammer. Resultatet kunne ikke vært mer oppløftende.

Vang: Kommuneoverlege Marit Tuv prøver ikke å legge skjul på at hun er lettet. Hun hadde forberedt seg mentalt på flere positive tester og mer arbeid. Så viser det seg at verken flere gjester, flere i personalet, noen av dem som har vært innom Fondsbu på middag, eller sjåfører på beltebilene har testet positivt for korona.

– De aller fleste får resultatet direkte fra Helse Norge, men noen hadde ikke med seg Bank- ID, og dem ringer vi, forteller Tuv. Alle får beskjed om å fortsette i 10 dagers karantene i egenskap av nærkontakt frem til 7. mars.

Fondsbu stengt etter smitteutbrudd

Fra flere kommuner

Gjestene kommer fra forskjellige kommuner på Østlandet. Disse kommunene blir nå informert om at de har nærkontakter hjemme i karantene. Også i Valdres er det flere kommuner som er berørt, i og med at personalet, som telte syv personer inkludert Solbjørg, også er å regne som nærkontakter. De to personene som er smittet sitter fortsatt i isolasjon.

Kjent kobling mellom de to smittede

– Et viktig spørsmål å få avklart var koblingen mellom gjesten som hadde med seg smitte utenfra, uten å vite om det, og den ansatte som ble smittet. Vi mener nå å ha det klarlagt. De peker begge på en situasjon der gjesten spurte den ansatte om noe i spisesalen, og de kom nærmere hverandre enn de ville gjort om de var i resepsjonen eller andre steder der kommunikasjonen vanligvis foregår og der møtene er planlagt. Dette viser til fulle hvor viktig det er å holde avstand. En liten glipp altså, så kan det skje, sier Tuv.

Ingen JVB-sjåfører smittet: Fortsetter å kjøre beltebil til Eidsbugarden som normalt

Alle må følge med

– Det er viktig å understreke at alle nærkontaktene fortsatt kan utvikle symptomer og bli syke. Vi vet at inkubasjonstiden for korona er rundt fem dager. Men så langt er altså bildet som avtegner seg veldig bra, sier Tuv.

Hurtigtester virker

Tuv er svært glad for at det er fullstendig samsvar mellom hurtigtestene og de ordinære testene i dette tilfellet. De to som er smittet testet positivt med begge metoder. Alle andre testet negativt med begge metoder.

– Det tolker jeg dit hen at hurtigtestene er svært effektive for å kartlegge situasjonen raskt ved et smitteutbrudd, sier Tuv. Som er ganske overbevist om at antall smittede ville blitt høyere om de ikke hadde hurtigtester plassert på Fondsbu i forkant, og at arbeidet startet umiddelbart da en gjest fikk luftveissymptomer.

Les også

Lokalsamfunnet trådde til

Kommentarer til denne saken