Gå til sidens hovedinnhold

Et innblikk i seteridyllens hverdag

Artikkelen er over 2 år gammel

Hvis du blir spurt om å beskrive Valdres, er du neppe sen med å nevne det levende stølslivet med budeier, frittgående dyr og håndystede oster. En kultur som fyller merkevaren Valdres med genuint og varmt innhold. Lukten av brisk, lyden av bjellekyr og smaken av fjell. Det er lett å glemme at bak denne idyllen ligger det lange arbeidsdager og hardt arbeid. Da er det godt å ha et nettverk å støtte seg til.

VALDRES: I Valdres har flere leverandører av gard- og stølsopplevelser organisert seg i et nettverk som møtes og utveksler erfaringer, gleder og utfordringer. En dag i slutten av august ble årets sommersesong oppsummert da nettverket dro på utvekslingsstur på tre ulike støler.

Avstemmer teori og praksis

Valdres Folkemuseum er også en del av nettverket, og om sommeren er stølen med selet på toppen av Storøya en kjær bygning å besøke. One Enerud har jobbet som "budeie" og stølsformidler i sommer og har stor nytte av å møte de som praktiserer det reelle stølslivet i Valdres.

– Vi prøver å formidle gårds- og stølslivet både historisk, autentisk og oppdatert. Mange gjester vil ut og oppleve en ekte støl etter å ha vært her, og da sender vi de selvsagt til åpne støler i nettverket, forteller Enerud.

Personlige møter

Både på museet, over lokalmat-disken og oppe i fjellheimen er besøkene preget av ro, mimring, nære møter mellom folk og dyr og gode historier.

– Det blir personlige og unike møter, også gjestene i mellom. Noe skjer i det de tråkker over dørstokken. Gjestene deler sine historier, verdisett og ønsker om hvordan ting var. Det knitrer i peisen og folk sitter tett rundt samme bord. Mange uttrykker følelsen av å oppleve noe enkelt og ekte, sier Katharina Sparstad.

Midt oppi en travel dag blir stølsfolket både katalysatorer og vitner til store og små refleksjoner i livet.

Investerer tid og familieliv

Å invitere gjester inn i en enkel, intim og hektisk arbeidsdag er både givende og krevende i følge nettverket, som leverer ulike tilbud av overnatting, besøkstilbud, aktiviteter og lokalmat.

- En sommer på stølen eller bak lokalmatdisken handler om åpne armer, dører og sinn, ofte uavhengig av faktiske åpningstider og om du selv har en god eller dårlig dag. Det er vanskelig å sende hjem gjester som har bommet på tiden og ønsker å komme inn på vafler og rømme eller handle yndlingsosten sitt. Man blir et vertskap og ikke minst en valdresambassadør store deler av døgnet, og på små støler blir hele familien involvert når kaffetørste og snakkesalige gjester kommer over dørstokken, sier Sparstad.

Men det er en livsstil som også er givende.

- Sesongen er kort og de aller fleste gjestene er en sann glede å ta i mot. Og med nettverket i ryggen har vi alltid noen å snakke med i denne nisjen av en bransje vi opererer i, sier Sparstad.

Selger hverandre

En av nettverkets store fordeler er at de spiller hverandre gode og utveksler varer seg i mellom. På gårdsutsalg og seterysterier er det varer fra flere produsenter i hyllene og et stølsmåltid består gjerne av produkter fra hele dalen.

Men det er fortsatt noen utfordringer nettverket jobber med å løse.

- Det er selvsagt ønskelig å få en noe mer forutsigbar hverdag på stølen, kanskje pakketerte turer via reisebyrå, eller bedre koordinering oss i mellom. Dette jobber vi for. Og forresten, hvor mye bør man ta betalt når en familie på fem står i døra en tidlig morgen og vil være med på melking? spør Anna Karolina Ness og smiler.

Melking er en aktivitet de i utgangspunktet ikke tilbyr på hennes støl, men å sende folk på dør er heller ikke naturlig for ei ekte budeie. Det ender nesten alltid opp med et fjøsstell som tar mye lenger tid enn vanlig og et knippe strålende fornøyde gjester som drar med store smil og en opplevelse for livet.

Og prisen? Nei, det ble vel gratis denne gangen også.

Kommentarer til denne saken