Gå til sidens hovedinnhold

Et løft for Valdresmusea

Neste uke åpner Valdresmusea utstillinga «Rotasjon». Det er samtidig ei markering av ei ombygginga av administrasjonsbygget, og oppussinga og investering i nye utstillinger har kosta rundt åtte millioner kroner.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det har vært et nødvendig løft for Valdresmusea.

Byggjearbeidet ved Valdres folkemuseum er avslutta. No kjem utstillingane på plass

Kunnskap og kjennskap til hvordan folk har levd og hvordan vi lever er kjerna i å finne ut av hva slags samfunn og utvikling vi ønsker for framtida. Ny kunst og kultur oppstår ikke i et vakuum. Lokal historie, håndverkere, handel og reise over landegrenser har for eksempel påvirka hvordan drakttradisjonen i Valdres har utvikla seg.

Kultur, kulturelle uttrykk og kulturelle tilbud er med på å gjøre oss til hele mennesker. Det har vi spesielt fått kjenne på under koronapandemien, der det å gå på konserter, besøke bibliotek eller museum, kunne sette oss ned bare for å nyte et musikkstykke eller en teaterframsyning, har vært avgrensa.

Kultur blir dessverre ofte en salderingspost på offentlige budsjetter, når penger til de store postene oppvekst, skole og helse skal fordeles. Det var sterkt beklagelig da eierne av Valdresmusea, de seks kommunene i Valdres, ikke ønska å støtte ombygginga av musea økonomisk.

Gåve på 150.000 til Valdresmusea - no har vennelaget passert ein million kroner i innsamla gåver sidan 2006

Desto mer gledelig har det da vært at den nødvendige ombygginga har latt seg finansiere på anna vis. Blant annet har Kulturdepartementet bidratt med 2,2 millioner kroner, og det er løyvet midler også fra private. Vi er glade for at det likevel ordna seg for Valdresmusea.

Den offisielle åpninga er lørdag 24. april. Og det ser ut til at vi har noe å glede oss til.

«Rotasjon» vil ha tre utstillingsdeler; en temporær, ei utstilling av drakter og gjenstander fra Norsk institutt for bunad og folkedrakt, og ei utstilling med gjenstander fra de store samlingene til Valdres Folkemuseum. Ikke minst blir det spennende for lokalbefolkninga å se hvordan det velrenommerte arkitektkontoret Snøhetta har utforma utstillingene.

Dronning Sonja sin bunad er noe av det Valdres Folkemuseum kan by på med den nye draktutstillinga, som tar for seg de viktige, kvinnelige pionerene som dokumenterte norsk draktskikk for ettertida. Håndverkstradisjonen står sterkt i Valdres, gjennom mellom anna treskjæring og rosemaling, og får også ei eiga utstilling.

Vi håper og tror at de nye utstillingene ved Valdresmusea vil bringe kunnskap og innsikt til lokalbefolkning og tilreisende. Ikke minst trenger vi alle et pusterom. Her har Valdresmusea ei viktig rolle.

Kommentarer til denne saken