Avduker fluktruta til tungtvannsabotørene

Ruten: Fluktruten til sabotørene, som Tom Lium (t.h) ønsket en tydeligere markering av.

Ruten: Fluktruten til sabotørene, som Tom Lium (t.h) ønsket en tydeligere markering av. Foto:

Av

I mars sendte Tom Lium en henvendelse til Etnedal kommune om å markere fluktruten til tungtvannsabotørene som gikk gjennom Etnedal og Synnfjellet.

DEL

Etnedal: Lørdag 11. august blir det markering av at det er 75 år siden sprengningen på Vemork, som riktignok fant sted 28. februar.

Les også: Vil ha markert rute av tungtvannsflukten

Fikk vite ruten på NRK

Fluktruten fikk han vite gjennom å undersøke saken nærmere i serien "Kampen om Tungtvannet" som gikk på NRK for tre år siden. Gjennom ulike kilder og kart kunne han følge stedsnavn som lederen av sabotasjeaksjonen Joachim Rønneberg hadde nedtegnet i sin rapport.

– Plutselig ble det man hadde lest om og sett på film, både levende og nært fra en av andre verdenskrigs største og viktigste sabotasjeaksjoner - gjennom å kunne vite, at her i Synnfjellet la de ruten da de flyktet fra Vemork på Rjukan på vei til Sverige gjennom 18 dager, forteller Lium.

– Det er på høy tid av man synliggjør denne delen av historien vår, og viser - både for lokalbefolkningen, hyttefolk, turister og kommende generasjoner - hva og hvor det faktisk skjedde. Selv i den digitale verden trenger vi materielle fysiske ting.

Avduking

Lørdag 11. august blir det altså avduking av fluktruta. Klokken 11 blir det avreise fra Lenningen Fjellstue med veivisning til Bergskardstølen der Tungtvannsabotørene avla et lite "besøk". Avduking og visning/informasjon blir avholdt på stølen 11:30 ved ordfører Toril Grønbekk i Etnedal, Forsvaret og Odd Helge Nysveen. Etterkommere av sabotøren Fredrik Kayser vil også tale.

Klokken 14 blir det avduking ved Sebu Røssjøen/Røssjørompa/Lenningenveien v/ ordfører i Nordre Land kommune og initiativtaker Tom Lium.

Artikkeltags