Jon Øystein viste veg

Gjengrodd: Det var ikke så mye mer å se enn steinmuren, ei grind og et gjerde, for Brøto ble mest sannsynlig revet i 1960. 17 personer møtte opp på turen.

Gjengrodd: Det var ikke så mye mer å se enn steinmuren, ei grind og et gjerde, for Brøto ble mest sannsynlig revet i 1960. 17 personer møtte opp på turen.

Artikkelen er over 1 år gammel

Lørdag var det mulig å se stedet der åpningsscenen i filmen Jens von Bustenskjold ble spilt inn. Geleidet av Jon Øystein Lundstein fikk en neve spesielt interesserte ta del i historia bak husmannsplassen Brøto.

DEL

Etnedal: For de lokalkjente var det greit å finne utgangspunktet, men for de litt mer turistifiserte sjelene var det vanskelig nok å komme seg til møtestedet for fotturen.

I Flatøydegard krets

Etter den gamle kretsinndelinga i Etnedal ligger stedet rett opp for Espeseth, ikke lang fra Dokken. Her har det bodd mennesker i flere århundre, langt oppe i lia, men om det var regissør Helge Lunde, etnedøl på sin hals, eller andre som foreslo Brøto til innspillinga, skal være usagt. I hvert fall husker Jon Øystein Lundstein at han som 14-15-åring bivånet da Einar Vaage, som spilte Plassbakkallen i filmen, gjorde åpningsscenen, der han henter ei flaske brennevin i en kald bekk rett bortenfor huset.

– Jeg satt i lyngen rett bortpå der, og bivånet det hele, fortalte Jon Øystein, som husket godt at gangvegen gikk rett forbi døra på husmannsplassen.

Jeg satt i lyngen bortpå der, og bivånet det hele

Jon Øystein Lundstein (76), etnedøl

Små kår

Det var små kår på disse stedene, og i dag står det bare en steinmur igjen, samt et gjerde eller ei grind av noe slag. gjengroing etter 60 år er el ikke u\vanlig, og mest sannsynlig ble huset revet i 1960.

– De siste som bodde her var Oline og Knut Svingen, som flyttet til Steinsrud, fortalte Jon Øystein, som hadde målt distansen fra gardsvegen sin til 140 meter.

– Ja, jeg har brukt trillehjul for å måle, så det skal være ganske nøyaktig, fortalte han.

Premiere 2. juledag

I vinter gikk filmen for to fulle hus i samfunnshuset i Etnedal, og barnebarnet til opphavsmannen Sigurd Lybeck var med på turen.

– Jeg husker godt at det var premiere på filmen 2. juledag, og mor og far dro til Oslo. Da var jeg seks år gammel, og ikke vant med å være heime uten mine foreldre., Det husker jeg godt, fortalte Torodd Lybeck.


Artikkeltags