Gå til sidens hovedinnhold

Slektsforskernes festdag

Artikkelen er over 3 år gammel

Den årlige slektsforskerdagen avholdes i år lørdag 27. oktober i Lillehammer.

Oppland: I snart 20 år har arrangementet vært i Oppland, med foredrag, utstillinger, salg av materiell, veiledning til å finne egen slekt – og det blir anledning til å kjøpe en kopp kaffe og litt mat. Det blir et møtested for alle slektsforskere. Slektsforskerdagen arrangeres samtidig mange steder over hele landet, i regi av foreningen Slekt og Data.

DNA

Denne lørdagen kommer tannlege Trond Bækkevold fra Elverum. Han har over 40 års erfaring som slektsforsker, og har forsket på DNA i snart 10 år. Han er administrator i Norgesprosjektet og Skogfinneprosjektet hos FTDNA. Han har vært med på å stifte Sør-Østerdal Slektshistorielag. Han holder 2 foredrag om DNA. Det første heter «DNA for nybegynnere». Det er grunnleggende om DNA for slektsforskere. Han forklarer hvordan DNA-slektsforskning fungerer og om prinsippene. Foredrag 2 heter «Hvordan få mest mulig ut av DNA-testen». Her blir det konkrete eksempler på hvordan man bruker autosomaltester (for eksempel Family Finder, MyHeritage DNA og Ancestry). Det blir også eksempler på hvordan han har brukt DNA-tester på å løse et par slektsmysterier. Det er spennende at man kan ta prøver med en liten børste fra munnhulen og kanskje få svar på hvor man stammer fra. Mellom de to foredragene kan man få veiledning i å finne gamle slektninger. Gratis adgang.

DIS-Oppland

DIS-Oppland ble stiftet for 20 år siden i desember 1998. Foreningen har seinere skiftet navn til Slekt og Data Oppland. Det er lokalavdelingen av Norges største slektsforskerforening. I hele landet er det ca 11.000 medlemmer, og i Oppland er det over 300 medlemmer.

Kommentarer til denne saken