Fagernes/Asker: Den utflytta rønsingen med bostedsadresse Asker var på jakt etter et prosjekt da Framnesbygget plutselig kom for salg i 2018. Skarpsnobygget ble bygget i 1906, mens tilbygget Framnes, som i dag er eiendommen Bygdinvegen 1, ble bygget i 1913 til 1914.

Solgt to av fire leiligheter

I dag framstår gården som nyoppussa innvendig og utvendig, men det har kostet mye tid og penger.

– De to leilighetene i 1. etasje er allerede solgt, og nå ligger den største leiligheten, på 104 kvadratmeter, for salg, sier Espen, som bruker Aktiv Valdres og Marit Nystuen på Fagernes som mekler. Leiligheten ligger i 2. etasje, og over der er håndverkerne i full gang med å ferdiggjøre toppleiligheten, som blir noe mindre, men desto flottere, med blant annet takvindu.

– Vi fant et ekstrarom der oppe også. Da vi sto på som verst med rivningsarbeider dukket det plutselig opp et ekstra rom på tre ganger fire meter. Da fikk jeg plutselig 12 kvadratmeter ekstra med på kjøpet. Det kommer jo godt med, sjøl om det er skråtak, sier Espen, som mener den siste leiligheten skal stå ferdig en gang i mai.

En historie bak alt

Espen har laget en egen facebookprofil om Framnes-bygget, og der har han postet både historiske bilder og nye funn, blant annet de seks patronene med skarpe skudd, som det står 1916 på.

– Vidar Elton svarte at det mest sannsynlig kunne være faren hans som hadde liggende ammunisjon der, fra den tida han bodde i huset, fordi han var en ivrig jeger. Samtidig er det identisk ammunisjon med den som ble brukt under 2. verdenskrig, så vi har vel ikke noe fasitsvar på dette, sier Espen, som også har funnet et svært og gammelt reinsdyrgevir og et bilde av et kvinnefjes, som var klippet ut og tilpasset en medaljong, som man kan henge i et kjede rundt halsen.

Da Espen kjøpte Framnesbygget i 2018, av Nils Erik Eggum, var det med tanke på at han skulle pusse opp og selge.

– Sjøl om det har bodd folk i disse fire leilighetene, så har det stått urørt de siste 20 til 25 årene, men det har vært mye liv og røre i Skarpsnogården, med blant annet kafé og konditori, fram til 1996.

Omfattende prosjekt

– Jeg bor i Asker, og var interessert i et prosjekt, enten leie eller selge videre. Nå ble det det siste. Det var mange kvadratmeter, men da jeg så nærmere på papirene fra kommunen var jo hele bygget omdisponert fra næring til leiligheter. Derfor sto jeg ganske fritt i forhold til hva jeg kunne gjøre med det.

– Det ble til at jeg satte i gang dialog med kommunen, og det ene resulterte i det andre, slik det ofte gjør med gamle bygg. Det ble skiftet ut alt av rørsystemer, og alt ble pusset opp. Jeg har ikke gjort så mye sjøl, men har hatt håndverkere til å gjøre nesten alt.

– De startet i september i 2019, og vi måtte forsterke hele bjelkelaget, så det ble noe ekstra arbeid. Veggene er rettet opp via utlekting, men resultatet har blitt meget bra, og det er populære leiligheter, der det har vært flere på visning, og budrunde på en av dem som allerede er solgt, forteller Espen Hamre.

Signalbygg

Espen syns det er gøy å ha gjort dette prosjektet så grundig. Det som er gjort av oppussingsarbeider har gitt nytt liv til dette bygget, som på mange måter er et signalbygg i Fagernes.