BAGN/RUSSLAND: Det er en spennende reise som ekteparet Toresen har tatt avisa Valdres sine lesere med på. Steg for steg har de nøstet seg fram til slekta i Russland.

– Da heimbygda til Nikolaj Sinev fikk vite at grava til hans var funnet og at den var på Bagn kirkegard i Norge, ble de svært glade. Mange i bygda har familiemedlemmer som falt under krigen og mange vet fortsatt ikke hvor de ligger begravet. Nikolajs kone døde i 1986, og de hadde ikke barn. Nikolaj hadde en bror Zachar, og vi har funnet barnebarnet hans, Ekaterina Kolomijseva, med pikenavn Sineva, forteller Toresen.

Ble meldt død, men var i live

Det mest oppsiktsvekkende med historia til Nikolaj Ivanovitch Sinev, er at han ble meldt død uten at han var det. Men han ble tatt til fange.

– 30. januar 1942 står det i den russiske soldatmappa hans at han ble drept ved Kharkov i Ukraina. Kona hans, Evdokija, fikk et papir hvor det sto at han var falt under kamp. Denne datoen er den samme som står på det tyske fangekortet hans at han ble fanget ved Kharkov. Opplysningene som kona fikk om at han var død, stemmer altså ikke. Han ble tatt til fange av tyskerne, forteller Toresen.

Men, dette var noe familien aldri fikk vite om. Kona døde i 1986.

For Sinev sin del, så ble han altså tatt til fange denne dagen i Ukraina og ble sendt til Polen, nærmere bestemt krigsfangeleiren Stalag II B ved byen Hammerstein (i dag Czarne). Seinere kom han til Jørstadmoen og til Gol som krigsfange. Da han rømte, ble han innhentet og skutt ved Breidablikk 3. september 1943. Han ble gravlagt på Bagn kirkegard. Han ble 32 år gammel.

Var offiser i den Røde armé

Nikolai Sinev var ikke vanlig fotsoldat, men var utdannet offiser.

– Nikolai Sinev var opprinnelig kosakk. Han var fenrik i den Røde armé fra 1933 og tjenestegjorde som kommandant i infanteriet og var stasjonert i Tbilisi i Georgia. Etter endt militærtjenesten jobbet han som brannmann på flyplassen i Tbilisi. På slutten av 1930-tallet flyttet han tilbake til heimstedet Michajlovskaja og jobbet i et kollektivbruk, forteller Toresen.

I 1940 ble Sinev utdannet som offiser og fikk tittelen adjutant. 22. august 1941 ble han stasjonert i Novorossijsk i Kuban-området, og deltok i krigshandlingene der.

– Kastet offisers-merkene

Toresen skildrer kampene som Sinev var med 30. januar 1942 slik, ut fra historiske notater:

– Kampene varte i over 13 timer i snøstorm og i minus 20 grader. Etter 13 timer måtte den Røde arme trekke seg tilbake. 697 soldater ble begravet på stedet, bare fem av dem med navn. I tyske rapporter står det at bare etter slaget ved Kharkov ble 240.000 russiske soldater tatt til fange, forteller Toresen.

– Det er kjent at tyskerne i starten av krigen skjøt offiserer og politiske kommissærer (kommunister) på stedet. De ønsket ikke å ha de i fangenskap. Sannsynligvis kastet Nikolaj alle sine emblemer og dokumenter som viste at han var offiser, da han ble tatt til fange. Det reddet kanskje livet hans den dagen. Merkene kan ha blitt funnet ved en annen død soldat, noe som medførte at Nikolajs kone fikk beskjed om at han var død. Det forklarer Toresen som en teori om hvorfor kona fikk beskjed om at ektemannen var død.

Ble minnet i Russland

3. desember er de ukjente soldaters minnedag i Russland. Det er fortsatt fem millioner russiske soldater som døde i andre verdenskrig som man ikke vet hvor de døde eller er gravlagt.

– Den 3. desember i år mintes bygda Michajlovskaja sine døde krigshelter. Her fikk Nikolaj Sinev en stor plass i markeringa. Bildet hans fikk sin plass på minneveggen over falne soldater under den andre verdenskrig fra denne bygda, skriver Toresen.

Også russiske medier har hengt seg på og skrevet om at en russisk soldat er sporet opp.

Skrevet om i russiske aviser

– Vi sendte over informasjon til Natalija Sharmova i avisa «Kurganinskie Izvestia», alt det vi hadde funnet ut om Nikolaj sin tid i Norge. Det har vært to store reportasjer i denne avisa. Historia om Nikolaj ble gjenfortalt under seremonien. Det ble også uttrykt glede over at enda «en soldat var kommet tilbake til heimbygda si». Historia om Nikolaj var nå kjent etter 80 år, og den ville bli gjort kjent til dagens skoleelever i Michajlovskaja, sier Toresen.

En – e for mye

For øvrig har Toresen at navnet til Sinev var skrevet feil, men at dette skyldes en fortolkning av en norsk oversetter. Toresen legger til at Sinev opprinnelig kom fra «Krasnodarskij» som ligger området Kuban ved Svartehavet, og ikke fra «Krasnojarskij» i Sibir. Dette har også blitt rettet opp nå.

Til Norge?

Slekta av Nikolaj Sinev har uttrykt et ønske om å komme til Norge og til det stedet hvor Nikolaj Sinev og Nikolaj Jasjin er begravd.

– Vi håper at soldatene sitt navn da står på minnesmerket, legger Toresen til. De har for øvrig også skaffet seg god oversikt over fluktruta til Nikolaj Sinev og Nikolaj Jasjin, både av hvem og hvor de fikk hjelp og hva som skjedde da de ble skutt.