Gå til sidens hovedinnhold

Får 150 000 kroner hver til å utvikle den beste ideen for Vang

Klynga på Klokkarhaugen og Rein mat i sentrum er finalister i idédugnaden Gnist, der Vang kommune er en av oppdragsgiverne. De får 150 000 kroner for å videreutvikle sine idéer.

VANG: DOGA og Nordic Edge inviterte høsten 2020 til en innovasjonskonkurranse med mål om å løse utfordringer i norske distriktskommuner, og samtidig fremme bærekraftig steds- og næringsutvikling med utgangspunkt i lokale forutsetninger og muligheter. Også kalt Gnist.

Les også

Vang får eksperthjelp til å utvikle et mer attraktivt sentrum

Løse utfordringer

I innovasjonskonkurransens første fase ble Lebesby, Lund og Vang sine utfordringer valgt ut, basert på kriterier som innovasjonspotensiale, engasjement og mulighet for skalering. I konkurransens andre fase inviterte Gnist bedrifter og andre aktører til å komme med innovative forslag på hvordan utfordringene kan løses.

Gode modeller for utvikling

Vang kommune ønsker å satse på å skape et levende og attraktivt sentrum. De er derfor på jakt etter gode ideer og modeller for bolig- og næringsutvikling, som dekker behovene til både innbyggere, næringsliv og besøkende – og som samtidig bygger på og fremhever en tydelig stedsidentitet.

Det ble sendt inn åtte forslag til Vang kommune, og juryen har landet på to konsepter som går videre til finalen – og får med seg 150.000 kroner for å videreutvikle ideene basert på innspill fra jury og tett dialog med kommunen og fylkeskommunen.

Samlokalisering

Eirik Høyme Rogn, Trine Grann, Endre Vik, Sigrid Skjerdal, Marius Waagaard og Torbjørn Tryti står bak teamet Klynga på Klokkarhaugen, som er den første finalisten.

De beskriver idéen sin som samlokalisering av bedrifter som bygger på og videreutvikler erfaringene fra eksisterende kontorfellesskap. Fleksible boliger i sentrum, hvor både eksisterende og ny bygningsmasse i sentrum får viktige funksjoner som møteplasser.

I juryen sin begrunnelse for finaleplassen heter det: Tverrfaglig team som tar i bruk spennende, innovative metodikker for å løse Vang sin utfordring. Konkret og helhetlig forslag, som samtidig har en veldig lokal tilnærming.

Mat med potensiale

Den andre finalisten er Rein mat i sentrum, bestående av Sør Arkitekter, Mat & Fat og Telemarksforskning.

Deres beskrivelse av idéen sin er at de sentrale elementene er en uformell, åpen og inviterende møteplass som midtpunkt i et levende sentrum, et lett tilgjengelig utsalg av lokale matskatter – ikke minst lokalt reinkjøtt – samt nytt innehold i tomme bygg.

I juryen sin begrunnelse for denne finaleplassen heter det: Konkret og innovativt prosjekt med god forankring i Nasjonalt veikart for smarte og bærekraftige byer og lokalsamfunn. Tverrfaglig team. God forståelse for Vang sin utfordring, og i tillegg potensial for skalering.

Offentliggjøres 12. september

Finalistene i Vang, Lebesby og Lund får nå 150 000 kroner hver til videre utvikling basert på innspill fra juryen og i tett dialog med kommunene og fylkeskommunene. Blant de seks finalistene vil det til slutt bli valgt ut én vinner for hver kommune. Vinnerne offentliggjøres på Nordic Edge Expo den 21. september.

Kommentarer til denne saken