SØR-AURDAL: Ordfører Marit Hougsrud kunne overrekke blomst og samtidig gratulere Bangsmoen Husflidslag med Kulturprisen ved åpningen av Bangsmoen Husflidsutsalg for sesongen.

Stor glede

Torill Hansebakken tok imot blomsten på vegne av husflidsutsalget, skriver kommunen på sine hjemmesider.

Torill har selv vært med helt siden oppstarten og lagt ned en stor innsats for driften av butikken på det gamle handelsstedet. Nyheten ble mottatt med stor glede.

Bangsmoen Husflidslag har drevet Bangsmoen Husflidsutsalg i den gamle handelsbygningen på Bangsmoen siden 1991. Husflidslaget har sørget for liv på det gamle handelsstedet og formidler kulturarven som sitter i veggene der.

Sentral del av tusenårsstedet

– Bangsmoen er ei kulturperle med historisk sus og er en sentral del av Sør-Aurdal kommune sitt Tusenårssted, sammen med Vangen og Ulekyrkjetomta, skriver kommunen videre om Bangsmoen.

I sin tid var Bangsmoen det største handelsbygget i Valdres. Det ble satt opp i 1881 og interiøret i butikken er intakt. Her var det butikk og postkontor. Bangsmoen er det eldste handelshuset i Bagn og har hatt stor historisk betydning.

30-års jubileum

Bangsmoen Husflidslag holder tradisjonen i hevd. Laget har i år 30-års jubileum for driften av Bangsmoen Husflidsutsalg på Bangsmoen. Butikken er åpen i sommersesongen og før jul. Her selges varer fra ca 60 husflidsprodusenter. Det er alt fra trearbeider, tekstiler, smykker og keramikk, til heimebakst og mye mer.

Sør-Aurdal kommune stilte eiendommen "Smeby" til disposisjon til en stiftelse med formålet å sette i stand, verne, drive og holde ved like eiendommen i samråd med fylkeskonservatoren.

Vedtekter for Stiftinga Bagnsmoen ble vedtatt av kommunestyret i 1991 (rev. 2008). Bangsmoen Husflidslag er, sammen med Begnaljom Spel- og dansarlag, Sør-Aurdal Historielag, Bagn Sokneråd og kommunen, med i stiftelsen.

Kommunen ønsker ved tildeling av Kulturprisen til Bangsmoen Husflidslag å få takke for den store innsatsen laget legger ned i kommunens kunst og kulturliv, og for at husflidslaget holder liv i det historiske handelsstedet på Bangsmoen.

Selve prisutdelingen vil finne sted på kulturkvelden 19. november 2021 i Sør-Aurdalshallen.